Voor wie nog niet overtuigd was van aan de ene kan de enorme emotionele lading in het debat rondom de Oostvaardersplassen (OVP), en aan de andere kant de stoïcijnse houding tegenover de wilde zwijnen, kan dit stukje misschien helpen. Het is m.i. ongelooflijk dat er twee debatten plaatsvinden binnen hetzelfde kader, met slechts een ander beginpunt, en dat die twee een compleet andere uitkomst hebben. Ik schets:

OVP: herten, paarden en runderen leven daar nu minstens 20 jaar, ze nemen langzaam in aantal toe want het gaat lekker. Op een gegeven moment wordt er een maximum bereikt en gaan er per jaar (gemiddeld) net zo veel dood als dat er geboren worden (wat voor oorzaak dat ook heeft; dat is heel normaal). Maar we vinden dat nu ineens vreselijk, want stel je voor dat er een dier doodgaat in zo’n lekker duidelijk omlijnd stukje land. Dus willen we dat er beheerd gaat worden: schieten als het beest het niet meer redt.

Wilde zwijnen: Wilde zwijnen leven al ruim 130 jaar (weer) in Nederland – op verschillende plaatsen – en elk jaar moeten er procentueel vele malen meer afgeschoten worden dan bij alle dieren in de OVP bij elkaar. Waarom? Omdat er voor zwijnen duidelijke aantalsregulatie afgesproken is op de twee ‘legale’ leefgebieden in Nederland: de Meinweg en de Veluwe. De rest moet dood. Maar de twee leefgebieden zijn niet omheind, en zwijnen gaan dus koloniseren – waarom zou je ergens blijven zitten als het druk wordt en de rest van het land ook prima is om te bestaan? Vroeger werden de zwijnen echter nog natuurlijk in stand gehouden door slechte mastjaren (slechte voedseljaren), maar de laatste pakweg 20 jaar zijn er veel te veel goede jaren geweest, en het ziet er niet naar uit dat dat weer af gaat nemen (klimaatverandering, hoezee!).

Softies? Sneeuwvlokjes? Niks daarvan – Gen Z is superkrachtig, zegt deze neurowetenschapper
LEES OOK

Softies? Sneeuwvlokjes? Niks daarvan – Gen Z is superkrachtig, zegt deze neurowetenschapper

Niks sneeuwvlokjes. Volgens neurowetenschapper Eveline Crone zijn hedendaagse jongeren juist sterk in een extreem ingewikkelde tijd.

Ziet u al een verband? Ik ga het even heel kort en duidelijk neerzetten, zodat het voor eenieder duidelijk is hoe hypocriet en schaapachtig Nederland achter mediagekte aanloopt:

De wilde zwijnen worden al jaren grotendeels in toom gehouden door verhongering – dat vonden wij blijkbaar prima – en nu die factor weggevallen is, willen we ineens meer gaan schieten.

De dieren in de OVP worden nu sinds een paar jaar óók door verhongering in toom gehouden, maar dat is vreselijk! Dus gaan we ook daar nu meer schieten.

Wie dit leest en hier een mening over heeft, kunt u mij het volgende uitleggen:

– Is een wild zwijnenleven minder waard dan dat van een Heckrund, Konik of Edelhert?
– Is het feit dat de omheining blijkbaar een verwaarloosbaar effect heeft op hongerregulatie te moeilijk om te accepteren?
– Is er een soort geheime predator voor de wilde zwijnen die het allemaal logisch en verantwoord maakt? Ik ken hem niet namelijk – en die ene grote poes op de Veluwe kan er ook niks mee te maken hebben gehad.
– Of, misschien, vinden we het gewoon lekker dat we weer wat te kankeren hebben in Nederland?
Iets waar we zelf toch geen hand in kunnen hebben en wat de regering maar op moet lossen – of niet?

Ik gok dat de eerste drie ‘nee’ zouden moeten zijn, en de laatste ‘ja’.

Moet ik nu heel verrast zijn dat beheerders een beetje zat worden hiervan? Nee. En het feit dat er in de hoofden van klagend Nederland zo hypocriet wordt omgesprongen met dierenlevens zegt natuurlijk niks over de waarde van het leven; het zegt iets over het kritisch denkend vermogen van die klagende Nederlander, en het zou een indicatie moeten zijn dat we wellicht niet naar die Nederlander moeten luisteren als het gaat om natuurbeheer.

Nog een laatste raad: schiet een zwijn! En eet hem lekker op met kerst; dan is het tenminste ook nog een beetje terecht dat u zich wél zorgen maakt om een paar duizend dieren die een fantastisch leven hebben gehad, en niet om die tientallen miljoenen dieren in de bio-industrie die u de rest van het jaar opvreet.

Prettige dagen!