De verkiezingen komen eraan. We gingen daarom op zoek naar kandidaten die onderzoek doen of hebben gedaan aan een universiteit. Dit zijn de wetenschappers op de kieslijsten die qua vakgebied het meest bij New Scientist passen.
Als er één onderwerp is waar we als wetenschapssite niet omheen kunnen, is het wel kunstmatige intelligentie. Iemand die zich daar dagelijks mee bezighoudt, is Michel Klein, kandidaat nummer 10 van de ChristenUnie. Hij is universitair hoofddocent Social Artificial Intelligence aan de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam.
Klein onderzoekt de rol van technologie bij gedragsverandering. Hij houdt zich bezig met vragen als: hoe kun je het gedrag van mensen goed in kaart brengen met sensoren, en hoe kun je computersystemen inzetten om mensen gezonder te laten leven?
Jongeren zijn gevoeliger voor likes
Moeten we ons zorgen maken over de gevolgen van sociale media op de mentale gezondheid van jongeren? Ontwikkelingspsycholoog Wouter van den Bos zocht ...
Sowieso heeft de ChristenUnie opmerkelijk veel actieve wetenschappers op de lijst (zie ‘Onder doctoren‘). Op nummer 24 zien we bijvoorbeeld Judith Westerink-Petersen, die aan de Wageningen University & Research onderzoek doet naar landschapsbeheer. En helemaal onderaan op plek 50 herkennen we als lijstduwer historicus en terrorisme-expert Beatrice de Graaf, faculteitshoogleraar aan de Universiteit Utrecht.
Vaginale melkzuurbacteriën
Ook bij NSC staat een actieve bètawetenschapper van de VU op de lijst. Microbioloog Rosanne Hertzberger (nummer 17) doet daar (samen met hoogleraar Remco Kort) onderzoek naar het metabolisme van vaginale melkzuurbacteriën – wat absoluut klinkt als een New Scientist-onderwerp. Daarnaast is Hertzberger onder andere bekend als columnist, schrijver en spreker.
Een paar plekjes hoger op de NSC-lijst (nummer 14) staat Danielle Jansen. Zij doet als universitair hoofddocent aan de RUG onderzoek naar de gezondheidszorg. Verder is lijsttrekker Pieter Omtzigt gepromoveerd in de econometrie en heeft hij enkele jaren als onderzoeker gewerkt aan de Universiteit van Amsterdam.
Oud-natuurkundigen
D66 heeft aan de onderkant van de lijst enkele academische zwaargewichten. Demissionair minister Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Robbert Dijkgraaf (nummer 76) kennen we bij New Scientist natuurlijk als theoretisch natuurkundige en uithangbord van de wetenschap. De dag voor de verkiezingen is hij zoals elk jaar te zien op het Gala van de Wetenschap.
Dijkgraaf wordt bij het lijstduwen onder andere geholpen door een collega-demissionair-minister en een collega-oud-natuurkundige. De eerste is Ernst Kuipers (nummer 74), demissionair minister Volksgezondheid, Welzijn en Sport en voormalig hoogleraar gastro-enterologie. De tweede is Jan Terlouw (nummer 79), kernfysicus, kinderboekenschrijver en klimaatactivist.
Aardewerktechnologie
In de schaduw van Frans Timmermans staat op plek 2 van GroenLinks-PvdA een onlangs afgezwaaide wetenschapper. Esmah Lahlah was tot vorig jaar universitair docent victimologie en ontwikkelingspsychologie aan de Tilburg University.
Als we nog wat verder de lijsten doorspeuren, vinden we op nummer 14 bij Volt Sylvia van Laar. Zij is vorig jaar gepromoveerd op onderzoek naar de inzet van textmining – het met software doorzoeken van grote hoeveelheden tekst – in het patiëntendossier om kankergeneesmiddelen beter te evalueren.
Tot slot hoeven we niet al te diep in de lijst van de SP te graven om een archeoloog aan te treffen. Op plek 2 staat Sandra Beckerman, die gepromoveerd is in aardewerktechnologie en enkele jaren docent was aan de RUG.
Onder doctoren
Dit is een overzicht van verkiezingskandidaten die gepromoveerd zijn aan een universiteit of momenteel bezig zijn met een PhD-onderzoek. We hebben alleen gekeken naar partijen die in de peilingen voorkomen. Wanneer iemand momenteel actief is aan een universiteit, staat dat erbij.
De lijst is samengesteld op basis van online beschikbare gegevens en informatie vanuit de partijen. Omdat niet elke partij heeft gereageerd op onze vraag, is de lijst wellicht incompleet. Heb je een aanvulling? Laat het onder het artikel in een reactie weten!
D66
Hans Vijlbrief (3): economie
Tjeerd De Groot (10): bestuurskunde
Marijke Synhaeve (11): beleidswetenschappen (actief als PhD’er)
Pepijn Vemer (53): gezondheidseconomie
Ernst Kuipers (74): geneeskunde
Robbert Dijkgraaf (76): natuurkunde
Jan Terlouw (79): natuurkunde
GroenLinks-PvdA
Esmah Lahlah (2): victimologie
Elke Slagt-Tichelman (19): verloskunde
Jeroen Postma (29): beleidswetenschappen
Evelien van Roemburg (35): internationale betrekkingen
CDA
Arjen Siegmann (48): economie (actief als hoogleraar)
SP
Sandra Beckerman (2): archeologie
Forum voor Democratie
Thierry Baudet (1): rechtsfilosofie
Pepijn van Houwelingen (4): economie
Simone Kerseboom (48): geschiedenis
Paul Cliteur (49): rechtsfilosofie
Partij voor de Dieren
Jesseka Batteau (20): literatuurwetenschap
Jaap Rozema (48): politicologie
ChristenUnie
Michel Klein (10): kunstmatige intelligentie (actief als universitair hoofddocent)
Christian van der Krift (13): bedrijfskunde
Mark Treurniet (20): economie (actief als universitair docent)
Judith Westerink-Petersen (24): beleidswetenschappen (actief als onderzoeker)
Frank Bosman (46): theologie (actief als onderzoeker)
Henk Stoorvogel (48): theologie
Beatrice de Graaf (50): geschiedenis (actief als faculteitshoogleraar)
Volt
Marieke Koekkoek (2): internationaal handelsrecht (actief als PhD’er)
Sanne van der Lugt (8): internationale betrekkingen
Bjorn Beijnon (9): mediastudies (actief als PhD’er)
Sylvia van Laar (14): farmaceutisch onderzoek
SGP
Ewart Bosma (18): geschiedenis
NSC
Pieter Omtzigt (1): econometrie
Danielle Jansen (14): beleidswetenschappen
Rosanne Hertzberger (17): microbiologie (actief als onderzoeker)
Ria de Korte-Verhoef (28): verpleegkunde
Marco Schouten (30): bedrijfseconomie
Bart-Jan Heine (33): politicologie