Hoe komen wetenschappers tot dat ene inzicht dat het verloop van hun carrière bepaalt? Daarover vertellen ze in de rubriek Eureka, elk weekend in het AD, verzorgd door de redactie van New Scientist. Deze keer: Johannes Kasinger, econoom verbonden aan Tilburg University.

‘Ik heb economie altijd razend interessant gevonden, omdat het veel verder gaat dan bijvoorbeeld kille inflatiecijfers of het aantal werklozen dat een bepaald land telt. Het is echt veel breder.
In ons vakgebied gaat het over mensen, hoe zij zich tot elkaar verhouden en zich gedragen in een sociale context.

Economisch onderzoek doen geeft mij de mogelijkheid om diep in bepaalde actuele problemen te duiken. Een nieuw fenomeen leidde bij mij zo ook tot een groot moment van inzicht.

'Als maaltijdbezorger heb je je te voegen naar de algoritmes'
LEES OOK

'Als maaltijdbezorger heb je je te voegen naar de algoritmes'

Arbeidsrechtspecialiste Jana Retkowsky onderzocht het werk van maaltijdbezorgers. 'Door het algoritme worden ze als robots.'

Het was ergens in 2020 in Frankfurt, de plek waar ik mijn promotie aan het afronden was. Schijnbaar van de een op de andere dag was de stad opeens bijna overgenomen door elektrische deelstepjes of e-steps. Van toeristen tot zakenmensen en moeders met een baby: iedereen reed op die dingen. Het was geen typisch Duits fenomeen, want de steps waren in bijna alle grote Europese steden opgedoken. Rijden op een e-step kan voordelen hebben als vervanger van de auto omdat je niet in de file staat en het veel minder belastend is wat betreft luchtvervuiling en geluidsoverlast.

Johannes Kasinger

Maar ik was ook benieuwd of het gebruik van een e-step leidt tot meer verkeersongevallen. We hebben gegevens verzameld van alle steden boven de 100.000 inwoners in zes Europese landen waar e-scooters legaal zijn.

Na analyse bleek dat in de gemiddelde stad het aantal ongelukken met lichamelijk letsel per maand was gestegen met 8,2 procent sinds de opkomst van de elektrische deelsteps. Vooral in steden waar fietspaden beperkt zijn, waren de gevolgen het grootst.

Dat is natuurlijk ernstig, maar als wetenschapper was ik heel blij dat we een groot effect zagen. Het leidde tot een publicatie in the European Economic Review. Een Duitse collega noemde dat de Kirsche auf der Torte.’