Het schild van Captain America weerstaat een klap met de hamer van Thor, en het pak Iron Man wint een luchtgevecht met een straaljager. Hoe dicht bij de realiteit staat het arsenaal van The Avengers? 

Superhelden in sciencefiction verwondert zowel fans als wetenschappers. Credit: The American Chemical Society
Superhelden in sciencefiction verwonderen zowel leken als wetenschappers. Credit: The American Chemical Society

De American Chemical Society legt de technologie van The Avengers onder de scheikundige loep. In een filmpje op YouTube vertelt chemicus Raychelle Burks over de reële scheikunde achter de fictieve technologie van de iconische superhelden.

Technologie uit superheldenfilms is vaak in meer of mindere mate gebaseerd op de realiteit, uiteraard uitvergroot met een flinke dosis fantasie. In het filmpje wordt uitgelegd hoe dicht bij de werkelijkheid de uitrusting van onder andere Iron Man en Captain America precies liggen.

Jongeren zijn gevoeliger voor likes
LEES OOK

Jongeren zijn gevoeliger voor likes

Moeten we ons zorgen maken over de gevolgen van sociale media op de mentale gezondheid van jongeren? Ontwikkelingspsycholoog Wouter van den Bos zocht ...

Nitinol en Vibranium

LEESTIP - In Robots, aliens & popcorn ... Bestel nu in onze webshop
LEESTIP – In Robots, aliens & popcorn onthult George van Hal de ware fysica, biologie en andere wetenschap en technologie achter Hollywoodfilms. Bestel nu in onze webshop

Het pak van Iron Man bestaat uit een legering van goud en titanium. Dat zou echter zo zwaar zijn dat het nooit de lucht in zou komen. Chemicus Raychelle Burks vertelt in het filmpje dat het waarschijnlijker is dat het bestaat uit nitinol, een legering van nikkel en titanium. Dat is zowel sterk als licht en springt weer terug in zijn oorspronkelijke vorm na een flinke klap. Ook zou een mix van grafiet en koolstofvezel in Iron Man’s pak helpen om de hitte te weerstaan. Handig om te voorkomen dat de stuwstralen zijn voeten doen smelten.

Een ander scheikundig wonder is het schild van Captain America. Volgens de stripboeken bevat het vibranium, een fictief metaalachtig element dat een bijna oneindige hoeveelheid energie op kan vangen. Waar die energie blijft? Wonderlijk genoeg lijkt vibranium het om te zetten in lichtenergie, te zien als een felle blauwe vonkenregen.

Ook vertelt Raychelle Burks over de witte bloedcellen van Captain America en Black Widow, de onuitputtelijke energie van de arc reactor van Iron Man en het uitvinden van nieuwe elementen.

Bekijk het filmpje hier:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief. 

Lees verder: