Op grauwe winterdagen zou je bijna vergeten welke kleur de lucht heeft, maar als je tijdens deze zomermaanden omhoog kijkt, is er geen twijfel mogelijk. De lucht is blauw, hartstikke felblauw.
Althans, dat lijkt zo. In werkelijkheid is de lucht violet. Vogels, vlinders en bidsprinkhaankreeften kunnen dat voor je bevestigen. De reden dat wij mensen een blauwe lucht zien, is dat ons oog wat minder gevoelig is voor paarse tinten dan voor hemelsblauw. De eerder genoemde dieren hebben daar geen last van en kijken naar een prachtige violette hemel.
Moeten we de grenzen van het zonnestelsel herzien?
Ruimtesonde New Horizons vliegt nu voorbij de Kuipergordel, aan de rand van het zonnestelsel. Er wacht ons mogelijk nieuwe verrassingen.
Maar de hemel heeft nog meer kleurenopties. ’s Avonds zien we rode en oranje tinten de overhand nemen. Wil je nou eens precies weten waar dat uitgebreide kleurenpalet vandaan komt, kijk dan bovenstaande video van It’s Okay To Be Smart. Dan heb je alle kleurfeiten op een rijtje.
Een klein minpuntje is dat de geanimeerde aarde in de video de verkeerde kant op draait. De makers hebben de fout opgemerkt en bieden in de videobeschrijving hun excuses aan. Geen zorgen dus: de zon komt morgen niet opeens in het westen op.