Stel je voor: je wandelt rustig door Australië wanneer er opeens een kettingzaag laag overvliegt. Grote kans dat je gefopt wordt door een liervogel. Deze imitatiekoning onder de dieren doet moeiteloos geluiden na. Hij maakt daarbij geen onderscheid tussen de roep van andere dieren en kunstmatig lawaai.

In de bovenstaande video is te horen hoe de liervogel klikkende camera’s, een autoalarm en een kettingzaag imiteert. Het fragment is afkomstig uit de BBC documentaire Great Wildlife Moments. Een andere liervogel, woonachtig in de Australische Adelaide dierentuin, is gefilmd terwijl hij de geluiden van een bouwplaats imiteerde. Uit het vogelkeeltje klinken drilboren, hamergeklop en gezaag. Het dier doet  nog het meest denken aan een levende versie van de terugpratende papegaai in de Efteling.

‘Een AI-systeem moet kunnen zeggen: dat is geen goed idee’
LEES OOK

‘Een AI-systeem moet kunnen zeggen: dat is geen goed idee’

Het is belangrijk dat we AI-systemen kunnen vertrouwen. AI-onderzoeker Pınar Yolum stelt dat betrouwbare AI-systemen bezwaar moeten kunnen maken tege ...

De mannelijke liervogel gebruikt zijn unieke stemtalenten om vrouwtjes te versieren. Daarbij gaat het vooral om de imitatie van andere vogels, maar het gedreun van een drilboor klaart het klusje blijkbaar ook.

Liervogel als iPod

Er doen veel verhalen over liervogels de ronde. Zo bestaat het gerucht dat Australische houthakkers nauwelijks hun werk deden, omdat ze constant pauzes inlasten wanneer een liervogel de schaftfluit nadeed.

Het beroemdste waargebeurde verhaal gaat echter over een parkranger die in 1969 de geluiden van een fluitende liervogel opnam. Later herkenden anderen de deuntjes: het waren twee populaire liedjes uit de jaren dertig. De vogel had deze liedjes waarschijnlijk tientallen jaren onthouden. Een deel van de opnamen is te horen in het onderstaande interview dat verscheen op de blog It’s Okay To Be Smart.