- Wat? Een raket
- Waarmee? Een fles, duct tape, drie potloden, een rubberen stop, bakpoeder, azijn en een tissue
Sommige experimenten zijn klassiekers. Daaronder vallen niet alleen de proefjes die hun bekendheid hebben vergaard door al jaren in middelbare schoolboeken te staan, maar ook experimenten die gewoon nooit gaan vervelen. Want hoe vaak je ook een fles de lucht in lanceert, het blijft spectaculair.
Zuur-basereactie
In de bovenstaande video zie je hoe je zo’n lancering succesvol veroorzaakt. De ‘brandstof’ van je raket is wat bakpoeder gemixt met azijn. Het bakpoeder bevat de base natriumwaterstofcarbonaat (E-nummer E 500). Het azijn bevat daarentegen een zuur (toepasselijk azijnzuur genaamd). Wanneer je de twee mengt, treedt een zuur-basereactie op waarbij water en koolzuurgas ontstaat. Het gas vormt bellen die snel uit het water ontsnappen, waardoor de druk in de fles drastisch toeneemt.
Aangepaste variant van vogelgriep kan mogelijk mensen besmetten
Drie mensen in Noord-Amerika zijn positief getest op het vogelgriepvirus H5N1, ondanks het feit dat zij niet aan zieke dieren zijn blootgesteld.
Wanneer de stop de uitwaartse druk niet meer kan weerstaan, knalt de stop uit de fles en sproeit de inhoud uit de flesopening. Daarbij geldt dat elke actie gepaard gaat met een gelijkwaardige tegenreactie. Terwijl het mengsel naar beneden sproeit, duwt het de fles dus met een explosieve kracht naar boven. We have liftoff!