Bij New Scientist Live op Lowlands gaan prominente wetenschappers met elkaar én het publiek in gesprek over actuele onderwerpen zoals CRIPR-Cas 9, seksegelijkheid en de invloed van muziek op het brein. Erik Scherder is op 16 augustus de eerste gast, samen met muzikant en componist Henny Vrienten. Een blog van een van de presentatoren van de show, New Scientist hoofdredacteur Jim Jansen.
Soms gaat het puur om de combinatie van personen die zorgt voor een nog beter resultaat of een nog verrassender programma. Naar die ideale combinatie waren we op zoek toen we met een paar mensen van Lowlands en New Scientist aan het nadenken waren over de invulling van het wetenschapsprogramma New Scientist Live op het festival.
De naam van Erik Scherder stond meteen torenhoog op ons verlanglijstje en de reden daarvoor is simpel. Erik is niet alleen die van tv bekende hoogleraar neuropsychologie van de Vrije Universiteit van Amsterdam die mensen maant om meer te bewegen en meer naar muziek te luisteren. Hij weet ook steevast élke zaal waar hij staat in beweging te krijgen en hen helder uit te leggen wat er daadwerkelijk in de menselijke bovenkamer gebeurt. Dat heeft hij ook al meermaals laten zien op onze evenementen, zoals het Gala van de Wetenschap en de uitreiking van het New Scientist Wetenschapstalent.
‘Er komt een moment dat we een grieppandemie niet kunnen voorkomen’
Ron Fouchier staat aan de frontlinie in de strijd tegen de griep. Met nieuwe vaccins wil hij ons beschermen tegen toekomstige pandemieën.
De wetenschapper en de muzikant
Als je Erik Scherder op het podium zet, moet je daar minimaal een muzikant naast zetten van hetzelfde kaliber. Dus niet die best aardige hiphopper die net zijn eerste plaatje uit heeft en mag debuteren op Lowlands. En ook niet die gitaarvirtuoos die in 1989 zijn laatste hit had, het jaar dat de gemiddelde Lowlands-bezoeker nog niet geboren was.
Ergens eind april dronk ik koffie met Lowlands-directeur Eric (handig, al die Erikken) van Eerdenburg en na twee cappuccino’s met magere melk en een verse jus viel de naam Henny Vrienten voor het eerst. Van Eerdenburg kende hem weer via via, zoals dat wel vaker gaat, en wilde wel een mailtje sturen om te kijken of Henny er überhaupt iets voor zou voelen. Zelf was ik meteen enthousiast. Als kind van de jaren zeventig kende ik de muziek en performance van Vrienten als geen ander. Als twaalfjarige scholier playbackte ik ‘De Bom’ tijdens de eindmusical en de LP van hun afscheidsconcert in Den Bosch heb ik destijds grijsgedraaid.
Een paar weken geleden kwam een mailtje terug. ‘Laten we het doen’, schreef Henny. Enerzijds werd hij gedreven door nieuwsgierigheid (‘Kan die Scherder mij eens precies uitleggen wat er in mijn hersenen gebeurt als ik een melodie maak of een liedje schrijf’). Anderzijds was hij al enige tijd lid van de Akademie van Kunsten (onderdeel KNAW), met als doel ‘de stem te vertolken van kunsten in de Nederlandse samenleving’ en dat was er nog niet echt van gekomen. Lowlands is voor hem een ideaal podium.
Pa
Erik Scherder kijkt uit naar het festival. ‘Ik ben nog nooit op Lowlands geweest, maar hoor van andere wetenschappers hoe leuk het is. Daarnaast wil ik graag jongeren bereiken en dan zit je op Lowlands helemaal goed.’ Scherder stond eerder met muzikanten als Tim Knol en pianist Jan Vayne op het podium. De combinatie met Vrienten moet ook zeker goedkomen. ’Een liedje als Pa heeft een nostalgische component. De tekst en muziek roept herkenning en ook herinneringen op. Jij kent het nummer uit jouw jeugd; jouw kinderen zien wat het teweegbrengt en dat het liedje voor een prettige stemming zorgt. Die stemming associeer je weer met dat type muziek. Dat is dus heel belonend.’
Henny Vrienten schrijft zijn hele leven muziek. Voor films (‘ik denk stuk of 300, maar ik zou er zo maar 50 naast kunnen zitten’), voor tv-programma’s zoals Sesamstraat en Klokhuis. Maar vooral voor zijn band Doe Maar, de band die al meer dan veertig jaar bestaat. ‘Muziek maken doe ik altijd. Ik sta op, neem een paar sterk koppen koffie en dan gebeurt het. Als ik dat niet meer doe, heb ik geen reden om te bestaan. Ik maak, dus ik besta.’
Wat we precies kunnen verwachten van Scherder en Vrienten is nog niet helemaal duidelijk. ‘Ik neem mijn gitaar mee, maar verwacht van mij geen compleet optreden. Ik vind het leuk om in gesprek te gaan met Scherder.’
New Scientist Live over muziek en het brein, 16 augustus van 14:30 tot 15:15 in de Echo op Lowlands.
Het volledige programma van New Scientist Live op Lowlands vindt u hier.