De vakantieperiode is begonnen: hoog tijd om een paar mooie populairwetenschappelijke boeken te lezen! Dit zijn enkele leestips van de redacteuren van New Scientist.
Natuurkundige grootheden
Yannick Fritschy, redacteur: Ik kan me voorstellen dat je bij het inpakken van je koffer twijfelt tussen fictie en non-fictie. Met Het tijdperk van onzekerheid heb je het beste van twee werelden: een populairwetenschappelijk boek over natuurkunde dat leest als een historische roman.
Lees hier onze recensie van Het tijdperk van onzekerheid.
'Een diverse omgeving doet er niet toe als het gaat om opvattingen over nationale identiteit'
Wonen in een diverse stad, zoals Amsterdam of Rotterdam, heeft weinig invloed op hoe mensen denken over de nationale identiteit, ontdekte socioloog Ma ...
Auteur Tobias Hürter geeft een boeiend inkijkje in het wel en wee van beroemde natuurkundigen uit het begin van de twintigste eeuw. In deze periode zetten genieën zoals Albert Einstein, Niels Bohr en Marie Curie ons wereldbeeld volledig op zijn kop. Hürter beschrijft op meeslepende wijze het karakter, de innerlijke worstelingen en de onderlinge strubbelingen van deze revolutionaire denkers.
Afkoelen met uilen
Ans Hekkenberg, redacteur: Wat is nou lekkerder dan bij hoge temperaturen lezen over ijskoude oorden? In Uilen van het eeuwige ijs vertelt bioloog Jonathan Slaght over zijn veldwerk in het Russische Verre Oosten. Hij deelt hoe hij door sneeuw en ijskoude rivieren ploetert op zoek naar de fascinerende Blakistons visuil.
Lees hier onze recensie van Uilen van het eeuwige ijs.
Uilen van het eeuwige ijs is een uniek boek. Het is een samensmelting van het populairwetenschappelijke genre, een avonturenverhaal en een boeiend pleidooi voor bescherming van de wildernis.
Magische macrofagen
Eline Kraaijenvanger, eventcoördinator: Hoewel je op vakantie waarschijnlijk allesbehalve zin hebt om nog meer te lezen over virussen, macrofagen en pandemieën, raad ik iedereen aan een uitzondering te maken voor Immuun van Philipp Dettmer.
Lees hier onze recensie van Immuun.
Op een uiterst toegankelijke manier neemt Dettmer je mee op reis langs alle belangrijke verdedigingslinies van ons lijf. Wetenschappelijke kennis wordt afgewisseld met kleurrijke afbeeldingen die je helpen de complexiteit van het immuunsysteem te begrijpen. Immuun is een boek vol verwondering, dat je met elk hoofdstuk meer laat verbazen over het bijzondere systeem dan ons in leven houdt.
Bizarre beesten
Fenna van der Grient, redacteur en boekencoördinator: Het gebeurt niet vaak dat ik hardop moet lachen als ik met mijn neus in een boek zit. Toch was dit bij het lezen van De snuiters herhaaldelijk het geval. Wil jij je ook bescheuren om de bizarre beschrijvingen van niet-bestaande beesten, én ondertussen wat bijleren over de basisprincipes van de evolutie? Dan mag dit boek in je koffer niet ontbreken.
Lees hier onze recensie van De Snuiters
In het boek beschrijft bioloog Harald Stümpke een dierenorde op een eilandengroep in de Stille Oceaan. Omdat de dieren zich met hun reukorgaan voortbewegen, doopt hij hen ‘de snuiters’. Klein detail: beesten zoals de toetervogel en de neushopper hebben nooit bestaan en Harald Stümpke is een pseudoniem. Toch geloofden veel vakgenoten van de werkelijke auteur – bioloog Gerolf Steiner – aanvankelijk dat de dieren echt bestonden. Dit kwam doordat hij zich uitstekend aan de evolutionaire basisprincipes hield; de dieren hadden prima kunnen bestaan.
Fantasie in de wetenschap
Steven Frölke, stagiair: Een beetje chemicus heeft tegenwoordig eerder een ‘gevoel voor moleculen’ dan een grote verzameling kennis. Dat is te danken aan Jacobus van ‘t Hoff, de eerste Nobelprijswinnaar van de scheikunde. Hij zag dat moleculen een ruimtelijke structuur hebben, en dat dat essentieel is voor hun eigenschappen. Afgelopen winter kreeg hij een waardige biografie: Een gedreven buitenstaander.
Lees hier onze recensie van Een gedreven buitenstaander.
Naast dat zijn leven het vertellen waard is, laat het boek ook mooi zien hoe wetenschap echt werkt. Destijds rilden wetenschapspuristen bij het betrekken van ‘fantasie’ in de wetenschap, maar de modernere Van ‘t Hoff bood weerstand. Wetenschap gaat met horten en stoten vooruit, maar gaat toch echt vooruit. Zonder verbeeldingskracht kom je tegenwoordig niet meer ver in de scheikunde.
Wc-eend-tips
Tot slot hebben we nog enkele geweldige populairwetenschappelijke boeken waar je je in de zomer zeker mee zult vermaken. Daarbij moeten we wel vermelden dat New Scientist ze zelf heeft uitgebracht. Dit zijn dus onze wc-eend-tips van 2022: