Zoveel aandacht de Nobelprijzen in december krijgen, zo stil lijkt het wel rond de Kavli-prijs. Deze prijs is ingesteld door de Noorse miljardair Fred Kavli, een fysicus en zakenman die zijn sporen heeft verdiend in de technische industrie. Jammer. Misschien is hij niet oud genoeg om prestige te hebben, want deze maand is het pas de tweede keer dat een comité deze prijs toe aan wetenschappers heeft toegekend. Dan gaat het met name om astrofysica, nanowetenschap en neurowetenschap. Voor elk van deze drie takken is een miljoen dollar beschikbaar.
De jury heeft zeer aansprekend onderzoek beloont. De astrofysica-prijs gaat naar Jerry Nelson, Ray Wilson en Roger Angel, mensen die belangrijke innovaties in telescopen hebben doorgevoerd. Thomas Südhof, Richard Scheller en James Rothman krijgen de Kavliprijs voor neurowetenschap voor onderzoek naar de moleculaire basis van de overdracht van signalen tussen hersencellen.
Met name de prijs voor nanowetenschap doet me deugd, maar misschien ben ik niet helemaal neutraal vanwege mijn chemische achtergrond. Die gaat naar twee mensen die wel zeer creatief zijn en wiens werk een breder publiek aanspreekt. Donald M. Eigler is een IBM-wetenschapper die werkt met de scanningtunnelingmicroscoop. Hij maakte onder meer in 1989 het sexy plaatje van xenonatomen die de naam IBM vormen. En chemicus Ned Seeman is een kunstenaar met DNA. Begin jaren negentig verbaasde hij al iedereen met zijn recept voor een draadkubus opgebouwd uit DNA. In het artikel DNA-bouwers in het januarinummer 2010 jaar schonk ik aandacht aan enkele van zijn creaties.
Moeten we de grenzen van het zonnestelsel herzien?
Ruimtesonde New Horizons vliegt nu voorbij de Kuipergordel, aan de rand van het zonnestelsel. Er wacht ons mogelijk nieuwe verrassingen.
Nu maar afwachten of de Kavliprijs een voorspellende waarde kan hebben, zoals geldt voor enkele andere minder bekende maar toch wel zeer belangrijke prijzen. Zou toch mooi zijn als er voor al deze eminente wetenschappers een Nobelprijs volgt.