Hoe komen wetenschappers tot dat ene inzicht dat het verloop van hun carrière bepaalt? Daarover vertellen ze in de rubriek Eureka, elk weekend in het AD, verzorgd door de redactie van New Scientist. Deze keer: Frederieke Gigase, die onlangs promoveerde bij de afdeling Medische & Klinische Psychologie van Tilburg University.
‘Ik was op de juiste plek op de juiste tijd. Zo kan je het achteraf beschouwen. Het was begin 2020, ik werkte in een lab in New York City dat in rap tempo het epicentrum van de coronapandemie werd. Al snel werd de vraag opgeworpen wat eigenlijk de impact van het virus is op zwangere vrouwen en hun baby’s.
Tijdens de pandemie werden zwangere vrouwen beschouwd als een kwetsbare groep, met een verhoogd risico op ernstige infecties. Meteen op dat moment startte mijn onderzoek naar covid-infecties tijdens de zwangerschap, en dat leidde uiteindelijk tot een interessant inzicht.
Ieder mens een persoonlijk dieet
Gezondheidseconoom Milanne Galekop onderzocht gepersonaliseerde diëten. Zijn die echt de moeite en de kosten waard?
Vanaf de aanvang van de pandemie verzamelden we gedetailleerde informatie van de zwangere deelneemsters. Zo namen we standaard een extra bloedbuisje af bij elke zwangere vrouw die in het ziekenhuis kwam. Op deze manier ontstond een enorme dataset.
Later heb ik de data uit New York City gecombineerd met gegevens uit twee Nederlandse groepen zwangere vrouwen, in Rotterdam en Tilburg. In totaal hebben we de gegevens van meer dan 15.000 zwangeren verwerkt.
In de anderhalf jaar die volgden hebben we de data zorgvuldig geanalyseerd en met elkaar vergeleken. Best een ingewikkeld proces, maar het resultaat was wel meteen helder. In de zwangere bevolking leidt een covid-besmetting niet tot een hogere kans op vroeggeboortes of zwangerschapscomplicaties. Ook blijkt er geen sprake te zijn van een verhoogd risico op depressieve klachten in de periode na de bevalling.
Dit is goed nieuws voor de zwangere vrouwen en hun naasten, dacht ik toen ik de resultaten zag. Want, hoewel de zorgen aan het begin van de pandemie begrijpelijk waren, blijkt de impact van een besmetting bij gezonde zwangere vrouwen mee te vallen.
De resultaten hebben we gepubliceerd in the Journal of Reproductive Immunology. En mijn promotie kreeg het predicaat cum laude, wat het extra bijzonder maakte.’