De spectaculaire film Symmetry van regisseur Ruben van Leer gaat in première op het Cern-festival van New Scientist. In dit blog licht ik alvast een tipje van de sluier.
Symmetry is een dans- en operafilm die zich afspeelt zich in de deeltjesversneller van ’s werelds grootste wetenschappelijk instituut CERN in Genève. De film vertelt het verhaal van deeltjesfysicus Lukas, die uit balans raakt terwijl hij werkt aan een theorie van alles – een overkoepelende theorie die alle natuurkunde in één enkele wiskundige beschrijving weet te vangen.
Sopraan
Lukas is niet alleen een onderzoeker, maar ook een danser. In zijn dromen hoort hij de zang van Sopraan Claron Mcfadden. Dankzij haar zang ontdekt hij opnieuw de liefde. Zij voert hem mee naar het moment voor de oerknal, een moment toen tijd – en ruimte – nog volkomen betekenisloos waren. Het resultaat is een liefdesverhaal zonder eind.
Ieder mens een persoonlijk dieet
Gezondheidseconoom Milanne Galekop onderzocht gepersonaliseerde diëten. Zijn die echt de moeite en de kosten waard?
Symmetry belooft een spectaculaire mengelmoes te worden van kunst en wetenschap, een plek waar deeltjesfysica, opera en dans elkaar ontmoeten. Regisseur Ruben van der Leer toonde ons op de redactie een eerste voorproefje, en de beelden stelden geenszins teleur. Ik kan dan ook bijna niet wachten om de gehele film te zien.
Symmetry Unravelled
Naast de 26-minuten durende film, die wij 18 maart op ons Cern Festival gaan vertonen, heeft regisseur Juliette Stevens ook een documentaire gemaakt, Symmetry Unravelled, waarin zij de kijkers meeneemt achter de schermen van Symmetry. Daarin reis je als kijker van diep onder de grond in Cern tot ver boven de zeespiegel naar de prachtige Boliviaanse zoutvlaktes waarop een aantal sleutelscènes van Symmetry zijn gefilmd. De film duikt diep in de inspirerende kruisbestuiving en de vele raakvlakken die kunst en wetenschap hebben. Aan het woord komen fysici als Robbert Dijkgraaf en Michael Doser, operazangers en dansers. De documentaire is uiteindelijk online te zien.
Voor een eerste tipje van de sluier, schotelen we je hier alvast een paar mooie screenshots uit de film voor. Wil je alles zien, zorg dan dat je naar ons Cern festival komt. Naast de film hebben we een aantal fantastische deeltjessprekers, waaronder Jorgen D’Hondt, chef van het CMS-experiment, en Stan Bentvelsen, directeur van het Nederlandse deeltjesfysica-instituut NIKHEF. Bovendien houdt New Scientist-hoofdredacteur Jim Jansen een video-interview met Robbert Dijkgraaf, en organiseer ik een spannende deeltjesquiz. Zorg dat je het niet mist!
Lees verder: