In dit meer vol gletsjersmeltwater dobberen ijsbergen rond als badeendje. De verschillende soorten ijs zorgen voor een kille kleurenpracht die je normaal alleen rond de polen tegenkomt.
De prachtige natuur van IJsland lijkt soms wel buitenaards. Geologen denken er net zo over. Zij gebruiken het bijzondere eiland voor planeetonderzoek naar bijvoorbeeld Mars of de maan. New Scientist organiseert in september een exclusieve lezersreis naar dit gebied, onder begeleiding van planeetonderzoeker Sebastiaan de Vet. Dit is de visuele pracht van adembenemend IJsland.
Borrelende moddermeren, bouwwerken van basaltsteen en kleurrijke mineraalexplosies – IJsland is vermoedelijk het mooiste plekje van Europa, zeker vanuit geologisch oogpunt. Het is dan ook niet voor niets dat elk jaar grote aantallen geologen de drukte van het westerse leven ontvluchten tijdens onderzoek naar exotische processen in de verstilde omgevingen zoals je die alleen op dit eiland vindt.
En IJsland blijkt niet alleen een prachtige plek met adembenemende landschappen, het is ook nog eens een locatie waarop je perfect onderzoek kunt doen naar de geologie van de planeten in ons zonnestelsel, en waarin planeetonderzoekers en astronauten oefenen voor missies naar Mars of de maan. Of u nu meegaat op onze bijzondere lezersreis (zie hieronder, of stuur ons meteen een mail als u interesse heeft), of even wilt genieten vanuit uw luie stoel, de beelden van ijsland geven u gegarandeerd een blik op een andere wereld. Ga met ons mee op een visuele safari langs de bijzonderste plekje die dit prachtige land te bieden heeft.
George van Hal is wetenschapsredacteur bij de Volkskrant en was tot 2018 redacteur bij New Scientist. George studeerde sterrenkunde, is sciencefiction- en filmfanaat, en schreef daarover het boek Robots, aliens en popcorn. Meer informatie over George is te vinden op zijn website.