Toen Jack Horner een klein jochie was, wilde hij maar twee dingen. Eén: hij wilde paleontoloog worden. En twee: hij wilde een dinosaurus als huisdier.
Tegenwoordig is de 66-jarige Horner een van de beroemdste paleontologen van de Verenigde Staten. Die eerste jongensdroom is dus uitgekomen. Het tweede punt bleek wat lastiger – maar dat wil niet zeggen dat Horner de hoop gemakkelijk opgaf. Hij zocht jarenlang naar dinosaurus-DNA, waarmee het in theorie mogelijk moet zijn een dino te klonen. Helaas boekte hij geen succes. Toen hij besefte dat de genetische informatie van de dino’s waarschijnlijk allang was vergaan, begon hij met een tweede project. Hij wil de kip, de verre achterneef van de dino, ombouwen tot een echte dinosaurus. De ingrediënten zijn simpel, geef de kip tanden, armen met handen en een staart, en de chickenosaurus is een feit.
Waarom NASA een sonde naar Jupitermaan Europa stuurt – en waar hij naar op zoek is
NASA is onderweg naar een van Jupiters ijsmanen om te onderzoeken of deze leven kan herbergen. Wat is er zo speciaal aan Europa?
Horner vertelt de weg naar dit project en de huidige stand van zaken in bovenstaande TEDTalk. Of het biologen en paleontologen daadwerkelijk lukt de dino-kip te maken, is nog onbekend. Mocht het lukken, dan komt ook Jack Horners tweede droom uit. Een chickenosaurus als huisdier is misschien niet zo cool als een velociraptor, maar hij niet minder ‘saurus’.