Als ik een rol beschuit openmaak valt het me op dat de laatste van de dertien beschuitjes ‘op z’n kop’ zit. Waarom is dat? – Ron Jut
Deze vraag is beantwoord in New Scientist van oktober 2014
Hierop heeft, zoals wel vaker, voedingsdeskundige IJsbrand Velzeboer een uitgebreid antwoord. ‘Beschuit wordt gebakken in een omgekeerde ronde bakvorm tot een soort plat en rond kadetje dat tweemaal zo dik is als één beschuit. Na dit bakproces wordt het ronde kadetje doormidden gesneden en opnieuw gebakken zodat het een krokant broodje wordt: de beschuit.
Oudste menselijke genomen laten zien wanneer we het met de neanderthalers deden
Dankzij de oudste genomen die ooit zijn teruggevonden, weten we wanneer Homo sapiens en de neanderthalers zich met elkaar hebben vermengd.
Er wordt geen brooddeeg gebruikt maar een deeg dat gebaseerd is op veel eieren. Dit geeft beschuit ook de typische smaak en brosheid. Vooral het snijvlak raakt snel beschadigd. De onderzijde van een beschuitje is veel steviger.
Om deze reden is het soms verstandig om de beide uiteinden van een rol beschuit af te dekken met de bodem van een beschuit. Niet alle fabrikanten passen deze kunstgreep toe, omdat dit een extra handeling vergt bij het verpakken.’