Een bericht van TNO nodigt uit tot stemmen op hun groei-app, voor een publieksprijs. Medewerkers van het onderzoeksinstituut doen met die app mee aan een wedstrijd voor apps die gratis overheidsinformatie gebruiken. Boeiend natuurlijk, dat ouders op hun smartphone de lengte van hun kinderen kunnen vergelijken met de meetwaarden die TNO de afgelopen decennia heeft verzameld. Maar voordat ik een stem hierop uitbreng, wil ik wel weten wat andere ontwikkelaars zo al hebben ingezonden. Die zijn wellicht wel interessanter.
De inzenddatum is inmiddels verstreken en de website toont het complete overzicht. Tot 22 januari kan er worden gestemd. 45 apps staan er op de lijst, en het is duidelijk dat die zijn gemaakt voor uiteenlopende doelgroepen. Een app die leegstaande kantoren toont, zal slechts interessant zijn voor bedrijven die in deze economisch interessante tijden zoeken naar geschikte locaties. Die groei-app van TNO, iGrow, is boeiend voor ouders met kinderen tot een jaar of tien. Enkele apps zijn gewijd aan kunst of de locaties van speeltuinen, en uiteraard is er een app voor het fileprobleem – ik hoop dat gebruikers die handsfree kunnen gebruiken.
De overheid verstrekt nogal wat gratis gegevens. Twee typen gegevens scoren flink in deze wedstrijd als basismateriaal. Allereerst de gegevens over scholen, die ik terugvind in apps die algemene informatie over scholen en leerlingen geven tot in apps die een automobilist waarschuwen als die in de buurt van een school rijdt – wederom hoop ik dat de handen daarbij aan het stuur kunnen blijven.
‘Als we iets buitenaards ontmoeten, dan is het een machine’
Oude sterren en pril leven – dat zijn de onderwerpen waar het hart van sterrenkundige Leen Decin harder van gaat kloppen.
Samengeknepen
Daarnaast hebben drie teams gewerkt aan apps voor mensen in hoge nood, en dan met name in Amsterdam. Die apps geven aan waar mensen urinoirs of wc’s kunnen vinden. Weer denk ik bezorgd aan die automobilist – kan die met samengeknepen billen of hoge druk in de blaas handsfree met zo’n app wel een parkeerplaats in de buurt van een urinoir vinden? Dat is zonder hoge nood vaak al een flinke uitdaging, maar voor voetgangers is het in ieder geval ideaal.
Toch vraag ik me af of er met al die gigabytes aan vrij verkrijgbare overheidsinformatie niet meer tot de verbeelding sprekende apps mogelijk zijn. Vooralsnog zal ik deze keer niet stemmen. Ik hoop dat volgend jaar veel meer ingezonden apps ons een idee kunnen geven van welke informatie de overheid zoal verzamelt en die op een praktische manier vertalen naar informatie die we op smartphone of tablet kunnen raadplegen.