Vijftig jaar SETI. Vijftig jaar vruchteloos zoeken naar buitenaards leven. Tijd voor een conferentie over de immer opkomende vraag: is dat nou wel slim, contact zoeken? Wat motten die aliens van ons? De Volkskrant van vandaag bevatte een kort verslagje van deze bijeenkomst met daarin het ongetwijfeld domste antwoord ooit bedacht: aliens komen voor onze cultuur. Ze zouden vooral geïnteresseerd zijn in Bach en Van Gogh, ‘typisch menselijke uitingsvormen’. Een schrijver genaamd Pierre Schwob (hoef ik nooit meer iets van te lezen) zei dat ze vast onder de indruk zouden zijn van de Goldberg Variaties van Bach. Een hoogtepunt in snobisme gepaard aan domheid. Alsof niet-humane wezens, zonder enige aardse culturele opvoeding, daar ook maar iets van zouden begrijpen. Herrie is het. Dom gekladder. Wat daar in Santa Clara, Californië. over die letterlijk universele waarde van onze kunsten werd gezegd is in drie woorden ongelofelijk oppervlakkig geleuter.
Waar komen ze dan wel voor? Stephen Hawking waarschuwde pas dat ze onze planeet komen plunderen. Dus moesten we maar geen contact zoeken. Maar wat komen ze dan plunderen? En ondertussen racen onze radio- en televiesignalen al een eeuw door de kosmos. Tot op honderd lichtjaar zijn we al te ontvangen. Gelukkig blijkt uit onderzoek dat gewichtloos ruimtereizen werkelijk funest is voor ieder wezen dat gewend is op een planeet te leven. Onderzoek aan de astronauten die het ruimtestation ISS hebben bezocht, wijt uit dat de mens in gewichtloze toestand in snel tempo spiermassa verliest. De helft in en jaar tijd. Vergelijkbaar met een jaar in een ziekbed. Een kerel in de kracht van zijn leven die naar mars vertrekt, komt daar aan met de spierkracht van een hoogbejaarde. En dan moet hij ook nog terug. En let wel: dat verval is inherent aan leven, aan de manier waarop levende wezens overleven. Wat niet gebruikt wordt, gaat verloren. Dat geldt voor ons, dat geldt voor alle aliens die langs evolutionaire weg zijn ontstaan.
De enige mogelijke remedie tegen deze fysieke ineenstorting is veel, heel veel oefenen. De hele ruimtereis lang. Je moet het er maar voor over hebben. Dan moet je wel heel graag willen, en heel goed weten waar je naartoe gaat, en waarom. Als aliens hiernaartoe komen, is dat dus niet voor ‘Kraaien boven een korenveld’ of een of ander allegro non troppo. Wat dan wel? Het meest verleidelijke signaal dat de aarde uitzendt niet een of ander menselijk signaal. Wat zij wel direct kunnen zien is dat onze planeet barst van het water. Zouden ze daarvoor komen? Komen ze ons droogleggen? Niet waarschijnlijk. Water is een combinatie van twee gassen die overal in de kosmos voorkomen. Dat zal in de kosmos nooit veel kosten. Maar wie weet is die voorraad handig, wanneer de aarde toch op de route ligt. Even leegpompen die planeet, en dan weer verder.
Wat maakt ons mens? Deze fossielen herdefiniëren onze evolutionaire oorsprong
Wat is een mens? Hoe meer we leren over onze familieleden van weleer, hoe moeilijker het wordt om het begrip ‘mens’ te definiëren.