Elke week selecteert New Scientist het meest interessante en leerzame college uit een vakgebied. Deze keer een college over de supercomputer van het lichaam: het brein. Ga mee met New Scientist de online collegebanken in, zet je eigen supercomputer aan het werk en leer meer over het brein.
Het brein bevat ongeveer honderd miljard neuronen die signalen door het hele lichaam sturen. Dat proces gaat dag en nacht door, ook tijdens de slaap. Het is dan ook niet geheel verrassend dat het brein verantwoordelijk is voor maar liefst 20 procent van je dagelijkse energieverbruik. Maar wat doet het brein precies en waarom verbruikt het zoveel energie?
Het online college van New York University, gegeven door neuroloog Wendy Suzuki, geeft daar antwoord op door je wegwijs te maken in de biologie van het brein. Ze weet op duidelijke wijze haar fascinatie met het brein en zenuwen over te brengen en gebruikt daarvoor een arsenaal aan afbeeldingen. Ontdek de verschillende soorten cellen die het brein bevat en hoe ze functioneren om erachter te komen hoe het besturingssysteem van mensen en dieren in elkaar zit.
Bekijk hieronder het online college van de University van New York:
Kun je niet genoeg krijgen van colleges over het brein? Bekijk dan ook de volgende online hoorcolleges:
- Ontelbare cellen in het brein vormen samen ons bewustzijn. Dankzij die samengepakte hoop cellen kunnen wij nieuwe vaardigheden aanleren, plannen en complexe informatie onthouden. Bekijk hier het college van neurobioloog Keith Kendrick.
- Als we in de zee springen, proeven we dat die zout is. Maar hoe weet ons lichaam dat? In dit hoorcollege van neurowetenschapper Michael D’Zmura leer je alles over hoe het brein geuren, smaken, geluid, hitte en tast waarneemt.
- Ouderdom begint met een aantal rimpels en een verminderde conditie. Maar wat gebeurt er met je brein als je ouder wordt en wat zijn daarvan de consequenties? Bekijk hier het college van neuropsycholoog Joel Kramer.
- Het brein reageert verschillend op een spannend of gelukkig moment. Hoe verwerkt het brein die momenten en wat doet dat met onze lichaamshouding en gezichtsuitdrukking? Ontdek het in dit hoorcollege van neuropsycholoog Philippe Goldin.
Lees verder