Uit onderzoek met tweelingen blijkt dat het veelvuldig gebeten worden door muggen te wijten is aan je genen. Dat rapporteren wetenschappers in vakblad PLOS ONE.

Een mug (Stegomyia aegypti) steekt een mens.
Een mug (Stegomyia aegypti) steekt een mens.

Terwijl de een nooit een muggenbeet oploopt, zit de ander elke zomer onder de kriebelende bulten. Waarom lijken muggen altijd dezelfde personen te bijten? Volgens een nieuw onderzoek is de kans om door een mug gebeten te worden afhankelijk van je genen. Voornamelijk de genetisch bepaalde lichaamsgeur blijkt sommige mensen tot een lekker hapje te maken voor de mug.

Tweelingen

Aan het onderzoek namen 74 vrouwen deel: 18 eeneiige tweelingen en 19 twee-eiige tweelingen. De zussen hielden beide een hand voor een plexiglas buis met twee uitgangen. Muggen (Aedes aegypti) die in de buis vlogen, kwamen bij een Y-splitsing waar ze een richting moesten kiezen gebaseerd op de lekkere of minder lekkere geur van de deelnemers. Uit het onderzoek bleek dat de muggen bij eeneiige tweelingen weinig voorkeur toonden, terwijl er bij de twee-eiige zussen wel degelijk een verschil te merken was.

‘Er komt een moment dat we een grieppandemie niet kunnen voorkomen’
LEES OOK

‘Er komt een moment dat we een grieppandemie niet kunnen voorkomen’

Ron Fouchier staat aan de frontlinie in de strijd tegen de griep. Met nieuwe vaccins wil hij ons beschermen tegen toekomstige pandemieën.

Knoflook

Dat muggen afkomen op voor hen lekkere geurtjes, was reeds bekend. Dieet wordt  vaak aangewezen als een bepalende factor voor de geur. Een huis-tuin-en-keukenremedie tegen het oplopen van muggenbeten is dan ook het eten van knoflook. Uit het nieuwe onderzoek blijkt nu echter dat de geur die de mug lokt voor een groot deel genetisch bepaald is.

Pil

De onderzoekers hopen dat hun werk tot meer begrip leidt over de kans op muggenbeten, en manieren om muggenbeten te voorkomen. Door de genetische basis van mugwerende geuren te doorgronden, hopen de wetenschappers nieuwe anti-mug-middelen te ontwerpen. Als dat succesvol blijkt, zouden we deze middelen kunnen gebruiken om ziekten die door muggen veroorzaakt worden te bestrijden. ‘In de toekomst kunnen we misschien zelfs een pil nemen die de productie van natuurlijke, afwerende geuren bevordert’, aldus onderzoeksleider James Logan in een persverklaring.

Lees ook: