Drie nieuwe antistoffen vormen mogelijk een universeel griepvaccin. De antistoffen bieden bescherming tegen alle typen van griep.

Afbeelding: Wilson lab, Scripps Research Institute

Influenza-A- en influenza-B-griepvirussen veroorzaken de seizoensgriepjes en de grotere uitbraken van griep. De nieuwe antistoffen bieden een bescherming tegen alle typen van de twee griepvirussen. Moleculair-bioloog Ian A. Wilson van het Scripps Research Institute in Californië ontdekte samen met onderzoekers van het Crucell Vaccine Institute in Leiden de veelbelovende antistoffen. Zij constateerden dat de antistoffen zich hechten aan het griepvirus en verdere besmetting tegenhouden. In augustus publiceerden zij online op de website van Nature de precieze plekken waar de antistoffen zich aanhechten.

Een griepvirus heeft meerdere eiwitten aan zijn oppervlak. Eén eiwit daarvan, hemagglutinine, speelt een sleutelrol in de besmetting van cellen. Via het eiwit wordt het RNA binnenin een cel gebracht. Het eiwit verandert voordurend, waardoor nieuwe seizoensgriepjes ontstaan. De onderzoekers zagen twee antistoffen zich binden op de kop van het eiwit. De antistoffen voorkomen zo dat het virus zich hecht aan cellen. Eén specifieke antistof hecht zich aan de stam van het eiwit. De antistof schakelt daarmee het virus effectief uit. De onderzoekers constateerden dat de stam onveranderd bij alle typen griepvirussen voorkomt . Een vaccin met de antistof die bindt aan de stam biedt hierdoor een bescherming tegen alle typen griep.

Softies? Sneeuwvlokjes? Niks daarvan – Gen Z is superkrachtig, zegt deze neurowetenschapper
LEES OOK

Softies? Sneeuwvlokjes? Niks daarvan – Gen Z is superkrachtig, zegt deze neurowetenschapper

Niks sneeuwvlokjes. Volgens neurowetenschapper Eveline Crone zijn hedendaagse jongeren juist sterk in een extreem ingewikkelde tijd.

Spaanse griep

De nieuwe antistoffen geven mogelijk een bescherming tegen de jaarlijkse griepepidemie die aan 250.000 mensen het leven kost. Zelfs voor de grote wereldwijde grieppandemieën, zoals de Spaanse griep die in 1918 wereldwijd meer dan 20 miljoen slachtoffers maakten, bieden dergelijke antistoffen een oplossing als ze in productie worden genomen.

Elske Krikhaar