Waar veel archeologen alleen maar van kunnen dromen, is een Canadese tiener gelukt. William Gadoury keek naar de sterren en ontdekte daardoor een van de grootste Mayasteden ooit gevonden.
EDIT 11/05/16: Het onderstaande verhaal bleek helaas iets te mooi om waar te zijn. Hoewel tiener Gadoury inderdaad een puike prestatie leverde, ontdekte hij geen nieuwe stad en valt volgens archeologen op het verhaal dat hij zijn ontdekking deed omdat Maya-steden zich spiegelen aan de sterrenhemel, ook het een en ander af te dingen. Hier vindt u de ware toedracht van het verhaal. Hieronder leest u ons oorspronkelijke bericht.
De vijftienjarige Canadees William Gadoury heeft op satellietbeelden een onontdekte Mayastad gevonden. Dat meldt de Canadese krant Le Journal de Montréal. Gadoury deed zijn ontdekking door de locaties van Mayasteden in verband te brengen met bij de Maya’s bekende sterconstellaties. Hij was daarmee de eerste die aantoonde dat de Maya’s de locaties van steden afstemden op de hemelkaart.
Ieder mens een persoonlijk dieet
Gezondheidseconoom Milanne Galekop onderzocht gepersonaliseerde diëten. Zijn die echt de moeite en de kosten waard?
Gadoury kwam op het idee door de op het eerste gezicht onlogische ligging van veel Mayasteden. De Maya’s bouwden hun steden soms ver van rivieren op onherbergzame terreinen.
Omdat de Maya’s bekend staan om hun toewijding aan astronomie, dacht de Canadees dat hierin misschien de verklaring zou liggen. Hij onderzocht met de Madrid Codex – een boek met astronomische tabellen uit de Mayatijd – welke sterconstellaties bij de Maya’s bekend waren. Op basis daarvan stelde hij een hemelkaart samen met in totaal 142 sterren, gegroepeerd in 22 sterconstellaties.
Satellietbeelden
Die hemelkaart vergeleek Gadoury met de ligging van Mayasteden op Google Maps. Op die manier wist hij maar liefst 117 van de 142 sterren in verband te brengen met een stad.
Dat was al een bijzondere ontdekking, maar het jongensboek ging verder. Gadoury vond via een andere bron dat er een 23e sterconstellatie bij de Maya’s bekend was. Die constellatie bestaat uit drie sterren, waarvan er twee overeenkomen met een Mayastad.
Om te zien of ook de derde ster een speciale plek op de kaart aanduidt, onderzocht Gadoury satellietbeelden die hij van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa en de Japanse tegenhanger Jaxa had gekregen. Daarop waren op de aangewezen locatie vierkante structuren te zien, die wijzen op de aanwezigheid van een stad.
Mond van Vuur
Inmiddels hebben wetenschappers op basis van meerdere satellietbeelden vastgesteld dat de aangewezen plek, op het Mexicaanse schiereiland Yucatán, inderdaad een ondergrondse stad verstopt. Met een oppervlak van ongeveer 100 vierkante kilometer is het zelfs een van de vijf grootste Mayasteden ooit gevonden. De stad – Gadoury gaf hem de naam K’àak’ Chi’, oftewel ‘Mond van Vuur’ in Mayataal – lijkt onder andere een piramide van zo’n 86 meter hoog te bevatten.
Een Canadees team van archeologen plant nu een expeditie om de stad op te graven. Gadoury mag bij die expeditie aanwezig zijn. Tevens krijgt de jonge Canadees een publicatie in een wetenschappelijk tijdschrift achter zijn naam en mag hij zijn vondst in 2017 presenteren op de International Science Fair in Brazilië.
Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief.
Lees verder: