Hij is er nog maar net en nu al is hij aan het verdwijnen: de Da’an rivierkloof in Taiwan. Volgens Duitse geologen zal de kloof de komende 50 jaar verdwijnen.

De Da'an rivierkloof ontstond door een aardbevind in 1999. Credit: Kristen Cook
De Da’an rivierkloof ontstond door een aardbeving in 1999.
Credit: Kristen Cook

Een unieke Taiwanese rivierkloof kan door erosie 50 jaar na het ontstaan ook alweer verdwijnen. Voor geologische begrippen is dat razendsnel. Dat schrijven Duitse geologen deze week in het vakblad Nature Geoscience.

Is het aardse magneetveld de weg kwijt?
LEES OOK

Is het aardse magneetveld de weg kwijt?

Volgens sommigen kan het aardmagneetveld elk moment omkeren. Is er reden tot zorg?

De Da’an rivierkloof ontstond in 1999 na een aardbeving die een groot gedeelte van de ondergrond optilde. De opgelichte bodem blokkeerde de rivier die daar stroomt. In 2004 maakte de rivier de eerste breuk in de blokkade. In 2008 was een kilometerlange kloof ontstaan van 25 meter breed en met maximale dieptes van 17 meter.

Scherpe bocht

Voordat de rivier de kloof in kan stromen, moet deze een scherpe bocht maken. Die bocht zorgt ervoor dat het water constant langs de zijkanten van de kloof schuurt. Dat stromende water werkt als een soort schuurpapier dat aan het begin van de kloof (stroomopwaarts) 17 meter per jaar van de kloof afschuurt. In dat tempo zal de hele kloof binnen 50 jaar weer verdwenen zijn. Volgens geologe Kristen Cook, die aan het onderzoek meewerkte, is deze vorm van erosie zeer zeldzaam. De snelheid waarmee erosie plaatsvindt in de kloof is volgens de onderzoekers opmerkelijk, omdat geologische processen normaal gesproken veel langzamer plaatsvinden.

‘Als de stroomopwaartse grens van de kloof steeds verder stroomafwaarts raakt, wordt de kloof steeds korter tot het hele ding verdwenen is’, zegt Cook. Wat dan overblijft, is een vlakte met een rivier net als dat voor de aardbeving het geval was.

Lees ook: