Dankzij een nieuw materiaal dat gemakkelijk van fase verandert, kunnen toekomstige robots schakelen tussen een harde en een zachte vorm. Het materiaal kan bovendien zichzelf repareren.

Links is het materiaal hard. Rechts is de was wat opgewarmd, waardoor het materiaal gemakkelijk buigt onder druk. Bron: Anette Hosoi/MIT
Links is het materiaal hard. Rechts is de was wat opgewarmd, waardoor het materiaal gemakkelijk buigt onder druk.
Bron: Anette Hosoi/MIT

Onderzoekers van de Massachusetts Institute of Technology onthulden het nieuwe materiaal in het vakblad Macromolecular Materials and Engineering.

Het goedje bestaat uit schuim van polyurethaan, met daarover een laagje was. Als het materiaal indeukt, zorgt het schuim ervoor dat het weer gemakkelijk terug springt naar zijn oorspronkelijke vorm. De waslaag zorgt ervoor dat het materiaal kan schakelen tussen een harde en zachte toestand. Een stroomdraad die door de waslaag loopt, kan het materiaal verwarmen waardoor de was zijn hardheid verliest. Dit smelten zorgt er ook voor dat breuken in de waslaag verdwijnen, waardoor het materiaal zichzelf steeds repareert.

Heersen zwermen killerdrones straks over het slagveld?
LEES OOK

Heersen zwermen killerdrones straks over het slagveld?

Een luchtruim gevuld door kunstmatig intelligente killerdrones, die autonoom bepalen wie blijft leven en wie zal sterven. Hoe waarschijnlijk is dat?

De onderzoekers gebruikten een 3D-printer om hun materiaal een duidelijke roosterstructuur te geven.

Robot redt slachtoffers

Het materiaal springt gemakkelijk terug naar zijn oorspronkelijke vorm. Bron: Anette Hosoi/MIT
Klik op de afbeelding om de animatie te zien. Het materiaal springt gemakkelijk terug naar zijn oorspronkelijke vorm.
Bron: Anette Hosoi/MIT

Robots die dankzij het materiaal kunnen wisselen tussen een zachte en harde vorm, kunnen volgens de onderzoekers veel verschillende toepassingen krijgen. De robots kunnen zichzelf zacht en klein maken om zich door een nauwe ruimte te persen, en vervolgens weer hun oorspronkelijke vorm aannemen. Daardoor kan de robot bijvoorbeeld in het puin van ingestorte gebouwen naar slachtoffers zoeken. De was stelt de robot in staat om (een deel van zichzelf) te verharden, zodat hij vervolgens brokstukken kan oppakken of ruiten in kan slaan. Voor het harde werk zou het waslaagje zelfs plaats kunnen maken voor een ander smeltbaar materiaal, zoals soldeertin.

Lees ook: