Paleontologen hebben in Schotland een prehistorisch zeemonster ontdekt. Het dolfijnachtige dier was zo’n 4,3 meter lang en leefde 170 miljoen jaar geleden.

Ichthyosauriër, een prehistorisch zeemonster. Bron: Tod Marshall
Ichthyosauriër, een prehistorisch zeemonster.
Bron: Tod Marshall

De wetenschappers vonden het zeereptiel tussen verscheidene fossielen op het eiland Skye in Schotland. Het heeft verschillende decennia geduurd voordat het wetenschappelijk team de vele opgegraven fossielen identificeerde. Recentelijk kwam deze voorheen onbekende soort ichthyosauriër aan het licht. Helaas is het fossiel niet compleet.

Nieuwe technologie onthult het verborgen leven van dinosauriërs
LEES OOK

Nieuwe technologie onthult het verborgen leven van dinosauriërs

Van migrerende planteneters tot toegewijde ouders: paleontologen ontrafelen stukje bij beetje het gedrag van dinosauriërs.

Naam

Het nieuwe zeemonster heeft de naam Dearcmhara shawcrossi gekregen. Deze naam verwijst naar amateurpaleontoloog Brian Shawcross die de fossielen in 1959 ontdekte. Dearcmhara is het Gaelische woord voor zeereptiel, en wordt uitgesproken als ‘jark vara’. Deze soort is een van de weinige die een Gaelische naam draagt.

Snelle jager

De ichthyosauriër stond boven aan de voedselketen. Het grote dier at voornamelijk vis en andere reptielen. De Dearcmhara shawcrossi had een bijzondere spieraanhechting en opvallend bindweefsel bij zijn vinbot. De paleontologen analyseren nog wat dat betekent voor het spierstelsel van het dier, maar ze opperen dat het de Dearcmhara shawcrossi in staat stelde sneller te zwemmen dan andere dieren.

Lees ook: