Leidse chemisch biologen hebben stoffen ontdekt die ontstekingsprocessen in de hersenen kunnen verminderen. Daarmee is een eerste stap gezet in de ontwikkeling van geneesmiddelen voor de behandeling van hersenziekten zoals de ziekten van alzheimer en parkinson. Daarnaast is het middel mogelijk ook bruikbaar bij veel meer aandoeningen, waaronder obesitas.
Bij ziektes als parkinson en alzheimer sterven zenuwcellen in de hersenen af. Waarschijnlijk spelen ontstekingen hierbij een belangrijke rol. Het ontstekingsremmende effect van het nieuwe molecuul zou het afsterven van de zenuwcellen kunnen verminderen.
Lichaamseigen drug
Onze hersenen maken endocannabinoïden aan. Dit zijn stoffen met een vergelijkbare werking als die van THC, de psychoactieve stof in marihuana. Deze endocannabinoïden zijn belangrijk bij verschillende functies van het lichaam zoals geheugen, bloeddruk, pijndrempels en beweging.
‘Bij mannen ruikt het meer naar kaas, bij vrouwen naar ui’: verrassende verhalen over microben
Ze zitten op je neus, op je bord, in je darmen, onder je voeten. Te klein om met het blote oog te zien, met oneindig veel en ...
Mensen die te veel endocannabinoïden aanmaken, kunnen hier, net als bij marihuana, high van worden en enorme trek in eten krijgen. Een teveel van deze lichaamseigen drug kan ook zorgen voor ontstekingen in de hersenen.
Molecuul
Chemisch bioloog Hui Deng van de Universiteit Leiden ontwikkelde een synthetisch molecuul dat de productie van endocannabinoïden kan verminderen. Het molecuul zorgt bovendien dat de canabisreceptor in de hersenen minder wordt geactiveerd waardoor een soort ‘anti-high’ effect ontstaat.
Ontstekingen
Ook legt het nieuwe molecuul de productie van arachidonzuur vrijwel geheel stil. Omdat arachidonzuur belangrijk is bij ontstekingsreacties, zorgt dit meteen voor verminderde ontstekingen in de hersenen waardoor de kans op het afsterven van zenuwcellen kleiner wordt.
Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief.
Lees verder: