De bibliotheek van Cambridge University stelt online tal van boeken, artikelen en aantekeningen van Isaac Newton beschikbaar.

Wie wil weten hoe de grote natuurwetenschapper en wiskundige tijdens zijn carrière ideeën ontwikkelde, kan nu op internet als het ware over zijn schouder meekijken. Aantekeningen die Newton maakte zijn, naast publicaties van zijn hand, nu online beschikbaar dankzij de universiteitsbibliotheek in Cambridge.

Newton (1642-1727) was hoogleraar wiskunde in Cambridge van 1669 tot 1701. Daar schreef hij een van zijn belangrijkste werken, de Philosophiae Naturalis Principia mathematica, gepubliceerd in 1987. 325 jaar later is dit boek met veel andere geschriften van Newton beschikbaar op de website van de universiteitsbibliotheek. De komende jaren zal de digitale Newton-collectie zich verder uitbreiden.

Dit is hoe we wiskundefobie te lijf kunnen gaan
LEES OOK

Dit is hoe we wiskundefobie te lijf kunnen gaan

Sarah Hart vertelt hoe we de angst voor getallen en formules weg kunnen nemen.

Alleen al de online-Principia herbergt een duizendtal pagina’s, die stuk voor stuk kunnen worden bekeken en waarop kan worden ingezoomd. Daaronder zijn blanco pagina’s, waarop enkel de tijd sporen heeft nagelaten. Daarnaast heeft de bibliotheek vroege aantekeningen van Newton gepubliceerd, waarmee de liefhebber kan nagaan hoe Newtons ideeën over differentiaalrekening, hydrostatica en optica zich ontwikkelden. Na de eerste vierduizend pagina’s moeten er nog vele volgen. Daartoe wordt samengewerkt met het Newton Project aan de universiteit van Sussex.

De medewerkers van de bibliotheek hebben grote plannen. In hun archieven liggen ook tal van aantekeningen en publicaties van bekende wetenschappers zoals Charles Darwin, Ernest Rutherford en James Clerk Maxwell. Een gift van anderhalf miljoen Britse ponden door dr Leonard Polonsky, een succesvol verzekeringsondernemer, maakte het Foundations Project mogelijk. De publicatie van Newtons aantekeningen valt onder de The Foundations of Science Collection. Daarnaast is er The Foundations of Faith Collection, waarin de universiteitsbibliotheek tal van theologische documenten over de diverse religies via internet toegankelijk zal maken.