Maaike Kroon, hoogleraar scheidingstechnologie aan de Technische Universiteit Eindhoven, is donderdagavond uitgeroepen tot New Scientist Wetenschapstalent 2015.
De prijs, die dit jaar voor het eerst is uitgereikt, is een initiatief van het populairwetenschappelijke magazine New Scientist. Juryvoorzitter Alexander Rinnooy Kan maakte de winnaar bekend tijdens een bijeenkomst over toponderzoek in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam.
Maaike Kroon (35) promoveerde in twee jaar tijd cum laude in de chemische technologie aan de TU Delft. In 2011 startte ze als jongste vrouwelijke hoogleraar van Nederland aan de TU Eindhoven. Daar tuigde ze een onderzoeksgroep op voor onderzoek naar efficiënte scheidingsmethoden om (afval)stromen te zuiveren en waardevolle materialen terug te winnen. Naast haar onderzoeksactiviteiten zet ze zich in voor wetenschapsbeleid, onder meer als lid van de Jonge Akademie.
Socioloog over zelfmoordpreventie: ‘Probeer iemand met suïcidale gedachten uit het dal te helpen’
Socioloog Diana van Bergen en haar collega’s hebben een beurs van 9 ton gekregen voor een zelfmoordpreventieproject. ‘We weten dat er in de direct ...
‘Maaike Kroon combineert een indrukwekkend wetenschappelijk talent met een passie voor duurzaamheid,’ aldus Rinnooy Kan. ‘Een onderzoeker om te koesteren!’
Maatschappelijk debat
Jim Jansen, hoofdredacteur van New Scientist en initiatiefnemer van de prijs vult aan: “Het onderzoek van Maaike is van groot maatschappelijk belang. Energiezuinigheid is een van de grote uitdagingen waar de chemische industrie op dit moment voor staat. Bovendien kijkt ze ook voorbij de muren van de universiteit. Dat is verfrissend. Ze zwengelt zaken als duurzaamheid, energieverbruik en afvalproductie aan in het maatschappelijke debat – iets wat meer wetenschappers zouden moeten doen.”
Als winnares ontvangt Kroon een geldbedrag van 1500 euro, een trofee en een kennisboekenpakket. De prijs is in het leven geroepen om jong (en nog niet ontdekt) wetenschappelijk talent een platform te bieden en hen te stimuleren in hun onderzoek.
De jury bestond uit Alexander Rinnooy Kan (universiteitshoogleraar economie en bedrijfskunde, Universiteit van Amsterdam), Melanie Peters (directeur Rathenau Instituut), Rianne Letschert (hoogleraar internationaal recht, Tilburg University, voorzitter Jonge Academie), George van Hal (redacteur New Scientist) en Jim Jansen (hoofdredacteur New Scientist).
De andere vier finalisten waren Sara Bals (Universiteit Antwerpen), Ann Bessemans (Universiteit Hasselt), Teun Bousema (Radboud Universiteit Nijmegen) en Cedric Ryngaert (Universiteit Utrecht).
Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief.
Lees verder: