Amerikaanse onderzoekers van Harvard University en het Massachusetts Institute of Technology (MIT) hebben een bal ontwikkeld die uit één stuk buigzaam rubber bestaat en onder invloed van luchtdruk gecontroleerd ineenschrompelt — en dat zonder bewegende delen.
Inspiratie voor deze buckliball vormde een stuk speelgoed dat een van de onderzoekers tegenkwam: een open bol van 26 bewegende delen en 48 scharnieren die er samen voor zorgen dat de bol op een vloeiende manier kan krimpen.
De onderzoekers vertaalden het speelgoed in een kleine bol van rubber met 24 nauwkeurig geplaatste deukjes. Daardoor vertoonde de bol hetzelfde gedrag, zonder dat daarvoor losse bewegende delen nodig zijn.
Heersen zwermen killerdrones straks over het slagveld?
Een luchtruim gevuld door kunstmatig intelligente killerdrones, die autonoom bepalen wie blijft leven en wie zal sterven. Hoe waarschijnlijk is dat?
Wanneer de lucht uit de bal wordt gezogen, schrompelt hij ineen tot ongeveer de helft van zijn oorspronkelijke diameter. Hierbij draaien sommige delen met de klok mee en andere er tegenin. De krimp is volledig omkeerbaar.
Meer dan een speelgoedje
De naam van de buckliball is een samentrekking van to buckle, het Engelse woord voor bezwijken, en buckyball, een bolvormige chemische structuur vernoemd naar de architect Buckminster Fuller.
De uitvinders zien de bal als meer dan een aardig speelgoedje. Concrete toepassingen zijn er nog niet, maar zijn te verwachten op verschillende schalen, bijvoorbeeld in een gebouw met een dak dat eenvoudig is in te klappen is of als kleine capsule voor medicijntransport.