Het lijkt erop dat windmolenparken in de Noordzee niet alleen maar negatieve effecten hebben op de natuur. Zeehonden blijken die structuren te gebruiken om voedsel te zoeken.

Dat schrijven biologen deze week in het vakblad Current Biology.

Onder het wateroppervlak zoeken zeehonden vis tussen de turbines van windmolens. Bron: Wikimedia Commons
Onder het wateroppervlak zoeken zeehonden vis tussen de turbines van windmolens.
Bron: Wikimedia Commons

Infrastructuren in zee, zoals windmolenparken, vormen op den duur een kunstmatige leefomgeving voor zeedieren en -planten. Het resultaat daarvan is een lokale toename in onder andere het aantal vissen, wat weer zeehonden en andere roofdieren kan aantrekken.

Nieuwe technologie onthult het verborgen leven van dinosauriërs
LEES OOK

Nieuwe technologie onthult het verborgen leven van dinosauriërs

Van migrerende planteneters tot toegewijde ouders: paleontologen ontrafelen stukje bij beetje het gedrag van dinosauriërs.

Om te kijken of zeehonden zich in de buurt van windmolenparken laten zien, plaatsten de onderzoekers gps-zenders op 138 grijze en gewone zeehonden. Daardoor konden de onderzoekers de zwempatronen van de dieren volgen. Elf daarvan zwommen in een patroon door diverse Europese windmolenparken. Tijdens het navigeren tussen de individuele windmolens stopten de zeehonden af en toe om op vis te jagen.

Vissen

Het de eerste keer dat biologen hebben waargenomen dat zeehonden zich laten zien in de buurt van windmolenparken. Waarschijnlijk jagen de zeehonden in het windmolenpark omdat de onderzeese gedeelten van het park zijn gaan fungeren als een nieuwe leefomgeving voor vissen.

De windmolenparken die de zeehonden bezochten zijn allemaal na 2009 gebouwd en zijn dus nog vrij nieuw. Het kunstmatige rif dat in de parken ontstaat, zal zich in de komende jaren nog verder gaan ontwikkelen. De onderzoekers verwachten daarom in de toekomst een toename in het aantal zeehonden dat de parken bezoekt.

Bekijk hieronder hoe een van de zeehonden door het windmolenpark navigeert:

Lees ook: