Na een zonnig weekend lijkt de herfst nu toch echt te zijn begonnen. Dat merken we niet alleen op aarde: ook astronauten zouden kunnen uitkijken op prachtige herfstkleuren. Nasa’s satelliet Terra schoot een aantal foto’s waarop de roodbruine kleuren van de bossen duidelijk te zien zijn.

NASA/Jeff Schmaltz
NASA/Jeff Schmaltz

Terra (voorheen bekend als EOS AM-1) maakte de plaatjes boven Canada en het noorden van de Verenigde Staten, nabij de Grote Meren. Op de beelden, die gemaakt zijn op 26 en 27 september, is te zien dat de bossen bruin en oranje zijn gekleurd. Deze kleuren zijn dus zelfs op satelliethoogte (705 kilometer boven het oppervlak) te zien.

Zoekplaatje met herfstkleuren

Wetenschappers kunnen de beelden gebruiken om te bepalen wanneer de herfst op een bepaalde locatie begint. Daarnaast kunnen ze bepalen welke bomen in een gebied floreren.

Is het aardse magneetveld de weg kwijt?
LEES OOK

Is het aardse magneetveld de weg kwijt?

Volgens sommigen kan het aardmagneetveld elk moment omkeren. Is er reden tot zorg?

NASA/Jeff Schmaltz
NASA/Jeff Schmaltz

Sommige bomen kleuren rood of bruin (bijvoorbeeld de eik), terwijl andere juist gele (de carya) of oranje (bepaalde esdoornsoorten) blaadjes krijgen. De kleuren zijn afkomstig van verschillende pigmenten. Caroteen en xanthofyl zijn verantwoordelijk voor gele en oranje tinten. Anthocyaan zorgt voor rode en paarse kleuren. Door de kleuren in kaart te brengen, kunnen wetenschappers verschillende bomen identificeren. Zo kunnen ze vaststellen of een boomsoort uit een gebied aan het verdwijnen is.

Gemeten veranderingen zijn veelal te wijten aan klimaatverandering. De suikeresdoorn is bijvoorbeeld steeds noordelijker te vinden, doordat zijn leefgebied in de Verenigde Staten gestaag krimpt. Ook zien onderzoekers dat de herfst steeds later begint. Wetenschappers verwachten dat aan het eind van deze eeuw de papierberk bijvoorbeeld pas drie weken later van bladkleur wisselt.

Lees ook: