Een gelachtig label op een pak melk kan waarschuwen of de inhoud is bedorven. De makers van de gel presenteerden hun uitvinding tijdens een congres van de American Chemical Society.
Als het labeltje op het voedselproduct rood is, kun je het product met een gerust hart opeten. Is het labeltje groen? Dan kun je het beter in de prullenbak gooien, want het is bedorven. De kleurcode lijkt in eerst instantie niet logisch (rood is normaal gesproken juist reden om voorzichtig te zijn). De kleur is echter afkomstig van de metalen nanostaafjes die in het labeltje schuilen.
AI-assistent kan 113-hulpverlening ondersteunen
Dataspecialist Salim Salmi maakte een AI-tool die 113-hulpverleners ondersteunt.
Van vers rood naar bedorven blauw
Naast de roodkleurige nanostaafjes bevatten de labels ook zilverchloride. Wanneer het label ouder wordt, komt het zilver op de nanostaafjes terecht. Dat beïnvloedt de vorm en de kleur van de staafjes. De kleur van het labeltje verandert daardoor van rood naar oranje, geel, groen en uiteindelijk blauw. Omdat de uitvinders de snelheid van de reactie kunnen manipuleren, kunnen ze de verkleursnelheid precies overeen laten komen met de snelheid waarmee microben het product bederven. Deze tijd verschilt per product. De makers willen daarom verschillende labels maken voor een pak melk, een blik bonen of zelfs voor medicijnen.
Nauwkeuriger dan etiket
Als je het voedsel buiten de koelkast bewaard, reageren de labels ook op de stijgende temperatuur. Daardoor houden ze het bederfproces nauwkeurig bij – ook als je een pak melk per ongeluk buiten de koelkast bewaart of als je koelkast het begeeft. De labels zijn dus nauwkeuriger dan de informatie die op het productetiket staat.
De onderzoekers hebben hun goedje vooralsnog op melk getest die door E.coli-bacteriën bederft, maar ze beloven de gel ook voor andere producten te ontwikkelen. De labeltje zal een vijfde dollarcent (0,0014 euro) per stuk kosten.
Lees ook: