Wetenschappers hebben voor het eerst een zwarte zeeduivel in haar natuurlijke omgeving vastgelegd. De vis leeft op grote diepte, en is daarom zelden geobserveerd.
De video is gemaakt door een onderzeeër, die wetenschappers van het Amerikaanse Monterey Bay Aquarium Research Institute op afstand bestuurden. Het zijn de eerste beelden waarop deze soort levend en in haar natuurlijke omgeving te zien is. De onderzeeër trof de gefilmde vis aan op 580 meter diepte.
Onderzoek
De onderzeeër heeft de aangetroffen zeeduivel meegenomen naar het oppervlak. Daar zullen de Amerikaanse wetenschappers de dieren bestuderen. Deze studie kan veel waardevolle informatie opleveren over de anatomie en levensbehoeften van de illustere vis.
‘Ik probeer robots te ontwikkelen die ook echt een nieuwe stap maken’
Hoe werkt vliegen? Dat lijkt een simpele vraag, maar voor luchtvaarttechnicus en bioloog David Lentink is het een levenslange zoektocht.
Zeeduivel
Zeeduivels kunnen tot wel 1000 meter diep leven. Hun leefomgeving is enorm donker, waardoor het voor wetenschappers moeilijk is de vissen te vinden – laat staan te filmen. De dieren zijn zelf beter voorbereid op de duisternis: de vrouwelijke zeeduivels (ook wel hengelvissen genoemd) hebben een hengel met een ‘lampje’ op hun hoofd, dat door bioluminescentie schijnt. Het lampje maakt de jacht op prooidieren gemakkelijk: de prooi komt op het licht af en eindigt in de maag van de zeeduivel.
Lees ook: