De meteorietinslag die de dinosauriërs de das omdeed, had ook grote gevolgen voor hagedissen en slangen. Het merendeel van deze reptielsoorten die toen in Noord-Amerika leefden, stierf uit.

cretaceous-lizards
Afbeelding: Carl Buell

Niet alleen de T. rex en triceratops leden 65 miljoen jaar geleden onder de meteorietinslag. Ook slangen en hagedissen kregen het zwaar te verduren. Hun aantallen kelderden drastisch, en veel soorten stierven uit. Dat schreven onderzoekers van de universiteiten Harvard en Yale deze week in het wetenschappelijk tijdschrift PNAS.

‘Men denkt al snel dat de meteorietimpact voornamelijk de dinosauriërs trof, maar in feite werd het hele ecosysteem op de schop genomen. Slangen en hagedissen kregen een harde klap’, verklaart onderzoeksleider Nicholas R. Longrich in een persverklaring van Yale University. Eerdere onderzoeken hebben de gevolgen voor deze diersoorten zwaar onderschat. Volgens de nieuwe berekeningen kostte de meteoriet zo’n 83 procent van de slangen- en hagedissensoorten in Noord-Amerika de kop.

‘Ik probeer robots te ontwikkelen die ook echt een nieuwe stap maken’
LEES OOK

‘Ik probeer robots te ontwikkelen die ook echt een nieuwe stap maken’

Hoe werkt vliegen? Dat lijkt een simpele vraag, maar voor luchtvaarttechnicus en bioloog David Lentink is het een levenslange zoektocht.

De paleobiologen bestudeerden voor hun onderzoek talloze fossielen die eerder waren gevonden in een groot gebied dat zich uitstrekt van New Mexico tot het Canadese Alberta. Ze ontdekten dat daar ten tijde van de meteorietinslag een grote diversiteit aan reptielen leefde, van klein tot groot. Eén van de gevonden slangen had het formaat van een boa constrictor, en was waarschijnlijk in staat een dino-jong te verslinden. De onderzoekers stellen dat juist deze grote dieren het zwaar te verduren kregen. Alleen beesten die lichter waren dan een halve kilo konden de ramp overleven.

De onderzoekers ontdekten ook een aantal soorten die voorheen onbekend waren. Een daarvan was de hagedissensoort Obamadon gracilis. Het dier is vernoemd naar de recent herkozen president van de VS. Daarbij geven de Latijnse woorden ‘don gracilis’ aan dat het dier een bek had vol dunne tanden. Obamadon was minder dan 30 centimeter groot en at waarschijnlijk insecten. Ook hij legde samen met de dinosauriërs het loodje.