CERN bevestigt Higgs-deeltje
Natuurkundigen hebben bevestigd dat het deeltje dat ze vorig jaar vonden met de Large Hadron Collider inderdaad het lang gezochte Higgs boson is. Sinds hun ontdekking in juli hebben de wetenschappers nog eens twee en een half keer zoveel meetgegevens verzameld.
Socioloog over zelfmoordpreventie: ‘Probeer iemand met suïcidale gedachten uit het dal te helpen’
Socioloog Diana van Bergen en haar collega’s hebben een beurs van 9 ton gekregen voor een zelfmoordpreventieproject. ‘We weten dat er in de direct ...
Afbeelding: J.A. Peñas – SINC
Gel stopt bloeden
Biotechnoloog Joe Landolina heeft een gel uitgevonden die ervoor zorgt dat bloed direct stolt en een wond snel begint te helen. Een proef op ratten was succesvol – een snee in de lever van een rat heelde vrijwel direct. Ook een beschadiging aan de halsslagader van de rat was met de gel te behandelen. Zodra de gel met een wond in contact komt, zorgt het ervoor dat het bloed snel stolt. Ook activeert het bloedplaatjes die een afsluitende bloedprop vormen. Landolina heeft zijn onderzoek nog niet gepubliceerd, maar verwacht dit binnen twee maanden te doen. Hij hoopt dat onder andere het leger geïnteresseerd zal zijn in zijn product. De naam Veti-Gel verwijst overigens naar het fictieve goedje Medi-gel, een vergelijkbaar middel dat in het computerspel Mass Effect voorkomt.
Afbeelding: Sebastian Kaulitzki
Grote ogen kostten Neanderthalers de kop
Het uitsterven van de Neanderthalers is waarschijnlijk toe te schrijven aan hun goede gezichtsvermogen. Neanderthalers hadden grotere ogen dan de moderne mens. Ook het deel van het brein dat was betrokken bij visuele waarneming was aanzienlijk groter. Daardoor kregen andere hersendelen kregen minder ruimte om te ontwikkelen, waaronder de gebieden die betrokken zijn bij het vormen van complexe sociale groepen. De moderne mens was wel in staat sociale groepen op te zetten en hadden daardoor een grotere overlevingskans. Dat concludeerden antropologen van de universiteit van Oxford, nadat ze vijfentwintig Neanderthalerschedels vergeleken met negenendertig schedels van moderne mensen. De onderzochte schedels waren tussen de 27000 en 200.000 jaar oud.
Afbeelding: Chris Stringer/Musée de l’Homme Paris
Neanderthalerschedel (links), schedel van moderne mens (rechts)