Dementie kan leiden tot verandering van een persoonlijke muzikale smaak of zelfs tot de ontwikkeling hiervan, melden Amerikaanse onderzoekers in het tijdschrift Neurology.

Geheugenverlies is één van de belangrijkste symptomen van dementie. Ook treedt er vaak verslechtering op van het denk en communicatie vermogen. Italiaanse onderzoekers bij twee patiënten die leiden aan dementie juist een nieuw verkregen eigenschap. Die ontwikkelden namelijk een voorkeur voor muziek waar ze voorheen helemaal niet van hielden.

Na de aanvang van frontotemporale dementie, één van de vele typen van dementie, veranderde de muzieksmaak van beide patiënten. Zo begon een 68-jarige jurist – twee jaar na de diagnose van dementie – te luisteren naar populaire popmuziek. Als aanhanger van klassieke muziek bestempelde hij dit soort muziek voorheen juist als ‘lawaai’.

‘Pijn werkt verschillend bij mannen en vrouwen’
LEES OOK

‘Pijn werkt verschillend bij mannen en vrouwen’

Mannen en vrouwen ervaren pijn op een verschillende manier. Artsen moeten zich hier meer van bewust zijn, stelt Esmeralda Blaney Davidson.

Persoonlijke drang

Veranderingen in de voorkeur voor muziek lijkt niet voor te komen bij andere typen van dementie zoals bijvoorbeeld Alzheimer. De Italiaanse onderzoeker Frisoni heeft enkele verklaringen voor dit soort gedrag. “Bij dementerende mensen kan gedragsverandering samengaan met een verandering in de houding ten opzichte van vernieuwende dingen. Uit onderzoek bleek dat de rechter frontale hersenkwab invloed heeft op de persoonlijke drang tot vernieuwing. Deze drang neemt toe wanneer deze hersenkwab over de linker gaat domineren.” In dit geval ontstond een nieuwe muzikale voorkeur. “Ook door eventuele schade in de frontale en temporale kwab kan het gevoel voor ritme, toon en bekendheid veranderen.”

In Los Angeles rapporteren neurologen soortgelijke vindingen; dementie kan artistieke talenten uit het niets tot uiting brengen. Hier ontwikkelden sommige patiënten zich op het gebied van muziek en tekenen. Terwijl de ziekte vorderde, groeiden deze artistieke vaardigheden.

Ellen Althuizen