Bodembacteriën die ons normaal gesproken ziek maken, zijn wellicht geschikt als nieuwe behandeling tegen kanker. Tumors van honden krompen dankzij de bacteriën en hetzelfde blijkt mogelijk bij de mens.

Donkerpaarse bacteriën in een hondentumor. Credit: David L. Huso and Baktiar Karim/Johns Hopkins Department of Pathology
Donkerpaarse bacteriën in een hondentumor.
Credit: David L. Huso and Baktiar Karim/Johns Hopkins Department of Pathology

Ziekteverwekkende bodembacteriën kunnen tumors in honden en mensen laten krimpen. Daarmee zijn de microben wellicht geschikt als behandeling tegen kanker. Dat schrijven Amerikaanse medici deze week in het vakblad Science Translational Medicine.

Socioloog over zelfmoordpreventie: ‘Probeer iemand met suïcidale gedachten uit het dal te helpen’
LEES OOK

Socioloog over zelfmoordpreventie: ‘Probeer iemand met suïcidale gedachten uit het dal te helpen’

Socioloog Diana van Bergen en haar collega’s hebben een beurs van 9 ton gekregen voor een zelfmoordpreventieproject. ‘We weten dat er in de direct ...

De bodembacterie waar het hier om gaat is Clostridium novyi, een soort die zich thuis voelt in omgevingen met weinig zuurstof. Die bacterie produceert enzymen die de cellen van zoogdieren kapotmaken. Vanwege die twee eigenschappen wilden Saurabh Saha en zijn collega’s onderzoeken of ze de bacterie kunnen gebruiken om kankercellen te vernietigen. Volgens de onderzoekers zijn tumors vanwege hun slechte doorbloeding en het lage zuurstofniveau een geschikte omgeving voor de bacterie.

De onderzoekers gebruikten genetische modificatie om ervoor te zorgen dat de bacteriën nog wel cellen konden kapotmaken, maar geen ernstige gezondheidsproblemen meer konden veroorzaken. Vervolgens injecteerden ze de bacteriën in de tumors van 16 honden. Drie weken na de injectie waren de tumors van 9 van die 16 honden gekrompen of zelfs verdwenen.

Behalve bij de honden, brachten de onderzoekers de bacteriën ook in bij een 53-jarige vrouw met lever- en longkanker en een tumor in haar schouder. De vrouw reageerde niet op de standaard kankerbehandelingen, maar een maand na de bacteriebehandeling was de tumor in haar schouder een stuk kleiner.

Infectie

De bacteriën vielen alleen het tumorweefsel aan. Het gezonde weefsel rondom de tumor bleef ongeschonden. Onder de microscoop konden de onderzoekers perfect het onderscheid maken tussen geïnfecteerde tumorcellen en normale, gezonde cellen.

Ondanks de genetische modificatie veroorzaakten de bacteriën alsnog verschijnselen van een bacteriële infectie, zoals koorts en misselijkheid. Die symptomen hielden de onderzoekers na de tumorkrimping goed onder controle met antibiotica.

Volgens de onderzoekers zijn de resultaten veelbelovend. Saha benadrukt dat de bacteriën geen wondermiddel zijn om kanker te genezen. Wel noemt de onderzoeker de bacteriën een nieuw wapen in de strijd tegen kanker. Volgens Saha zijn ze het best bruikbaar in combinatie met bestaande behandelmethoden.

Lees ook: