Britse onderzoekers hebben oeroud mos weer tot leven gewekt. Het plantje heeft zo’n 1.500 jaar doorgebracht in een Antarctisch ijslaag.
Bij voldoende licht en een aangename temperatuur begon het mos na een aantal weken weer te groeien. Er ontstonden zelfs sporen waaruit nieuwe mosplantjes kunnen ontstaan. Dat is niet slecht voor het stokoude organisme: de verzamelde plantjes hadden gemiddeld namelijk een leeftijd van zo’n 1.530 jaar.
Complex mos
Nog nooit eerder hebben onderzoekers een plantje zo lang zien overleven. Tot nog toe stond het overlevingsrecord voor bevroren mos op twintig jaar. Wetenschappers hadden langere tijdspannen niet eerder beproefd, omdat zij aannamen dat alleen eencellige eeuwenlange vrieskou konden doorstaan. Het mos bewijst nu dat dit ook geldt voor andere, meer complexe levensvormen.
‘Ik probeer robots te ontwikkelen die ook echt een nieuwe stap maken’
Hoe werkt vliegen? Dat lijkt een simpele vraag, maar voor luchtvaarttechnicus en bioloog David Lentink is het een levenslange zoektocht.
De stokoude plant vertelt de wetenschappers wat over de overlevingskans van oeroude organismen op aarde. Daarnaast biedt de vondst informatie over het klimaat in Antarctica in de afgelopen vijftien eeuwen. Mos is een van de meest voorkomende, dominante planten op het koude continent.
Lees ook: