Een kalender waarop iedere datum altijd op dezelfde dag van de week valt, bespaart een hoop rompslomp, schrijft de Amerikaanse astronoom Dick Henry. Naast een nieuwe kalender stelt hij ook voor de tijdzones af te schaffen.

Henry’s kalender telt 364 dagen per jaar, precies 52 weken dus. Een jaar bestaat uit vier identieke blokken van drie maanden. De eerste twee maanden hebben beide 30 dagen, en de derde maand telt 31 dagen. Ieder kwartaal heeft dus precies 13 weken. Zodoende vallen 1 januari, 1 april, 1 juli, 1 oktober en 1 januari van het volgende jaar allemaal op dezelfde dag van de week.

In plaats van de schrikkeldag die we nu eens in de vier jaar hebben, wil de astronoom van de Johns Hopkins University om de paar jaar een hele schrikkelweek invoeren. Henry kiest voor een hele week omdat de datums daarmee niet naar een andere weekdag verspringen. Net als een schrikkeldag zorgt een schrikkelweek ervoor dat de seizoenen niet verschuiven, licht Henry toe op de site van het Cato-instituut.

Thomas Hertog werkte samen met Stephen Hawking en onderzoekt de oerknal
LEES OOK

Thomas Hertog werkte samen met Stephen Hawking en onderzoekt de oerknal

Tijd en natuurwetten zijn voortgekomen uit de oerknal, in een chaotisch proces van toevalligheden, zegt theoretisch natuurkun ...

Frustratie

Waarom moeten datums altijd op dezelfde dag van de week vallen? Henry’s idee voor de nieuwe kalender komt in eerste instantie voort uit zijn frustratie over het universitaire lesrooster dat hij ieder jaar moet aanpassen. Bovendien ergert hij zich eraan dat feestdagen ieder jaar op een andere dag vallen, waardoor vakanties en vrije dagen verschuiven. Henry: ‘Als kerst en nieuwjaar altijd op zondag vallen, zijn we af van het circus dat de hele economie twee weken platlegt.

Naast onze gregoriaanse kalender wil Henry ook de tijdzones en de zomertijd afschaffen. Hij vindt dat de hele wereld moet overgaan op Greenwich Mean Time, de tijdzone van Groot-Brittannië, zodat iedereen altijd met elkaar kan communiceren. ‘Als het wenselijk is, kunnen bijvoorbeeld banken en financiële instituten binnen een groot land als Rusland worden verplicht om iedere dag op dezelfde wereldtijd te openen en te sluiten. Dat kan betekenen dat de werkdag van bankiers in het oosten van Rusland begint wanneer de zon hoog aan de hemel staat, terwijl bankiers in het westen aan de slag moeten voordat de zon op is. Ze kunnen dan wel de hele werkdag met elkaar communiceren’, aldus Henry.

Arbeidsvitaminen

Over de positieve effecten van zonlicht, zoals de aanmaak van vitamine D door de huid, lijkt Henry niet te hebben nagedacht. Hij schetst enkel het voorbeeld van boeren, die wel met de zon op kunnen staan ‘zonder enige invloed uit te oefenen op andere aspecten van het culturele en economische leven’.

Het ideale moment om de kalender in te voeren, hebben we overigens wel gemist. Dit jaar begon met een zondag, waarmee de aansluiting op Henry’s kalender perfect zou zijn. Maar voor we een nieuwe kalender kunnen invoeren, moeten bijvoorbeeld computers worden geherprogrammeerd. Mochten we de kalender toch in willen voeren, dan biedt het jaar 2017 een herkansingsmogelijkheid. Dat jaar begint namelijk ook op een zondag.

Francien Yntema
Foto: Will Kirk/homewoodphoto.jhu.edu