Lezersreis CERN
Breng samen met New Scientist een bezoek aan CERN, het onderzoeksinstituut waar botsende deeltjes licht werpen op de geheimen van de natuurkunde.
Nabij Genève, honderd meter onder de grond, bevindt zich de Large Hadron Collider (LHC): de deeltjesversneller die onder meer het higgsdeeltje vond en die tegenwoordig jacht maakt op de resterende geheimen van de werkelijkheid. Als deelnemer aan de reis kunt u afdalen tot bij de versneller en de gigantische detectoren bezoeken die de brokstukken van op elkaar gebotste deeltjes uitpluizen.
Onder begeleiding van New Scientist-redacteur Ans Hekkenberg en hoofdredacteur Jim Jansen geven wetenschappers antwoorden op grote vragen. Hoe staat het met de zoektocht naar donkere materie en supersymmetrie? En wat komt er ná de Large Hadron Collider? De allerbeste wetenschappers praten u tijdens deze lezersreis bij over hun onderzoek. Bovendien krijgt u als bezoeker goed gezelschap van medegeïnteresseerden en een comfortabele reis, inclusief treinreis of vlucht, vervoer, goede hotelkamers en geheel verzorgde diners.
Reisdata: 3 t/m 6 februari 2025
De CERN-reis is inmiddels volgeboekt. Heeft u interesse in deze reis? Schrijf u dan in op de wachtlijst via de website van onze reispartner Labrys.
We zorgen voor een bomvol natuurkundeprogramma. Een voorbeeld van het mogelijke programma vindt u hieronder. Let op: alle ondergrondse bezoeken zijn onder voorbehoud. New Scientist en CERN kunnen niet garanderen dat de ondergrondse bezoeken daadwerkelijk plaatsvinden. Ook de volgorde en de inhoud van de colleges zijn onder voorbehoud.
Voorbeeldprogramma
Zondag
Reizigers die met de trein komen, reizen op zondag van Amsterdam of Brussel naar Genève. U kunt deze avond het centrum van de stad verkennen.
Maandag
Ochtend
Wie voor het vliegtuig kiest, gaat met een directe lijndienst van KLM van Amsterdam naar Genève. Voor lezers uit België maken we het ook mogelijk om van Brussel naar Genève te vliegen met Brussels Airlines. Per bus gaan we vervolgens naar ons hotel, waar we inchecken en de rest van de groep ontmoeten.
Middag
Per bus vertrekken we naar CERN. Daar brengen we direct een bezoek aan een van de grote experimenten: LHCb. Bij botsingsexperimenten zien we zowel materiedeeltjes als antimateriedeeltjes verschijnen. Waarom zijn deze antimateriedeeltjes niet in het heelal te vinden? Het LHCb-experiment duikt in dit vraagstuk door het zogeheten bottomquark te bestuderen. Een Nederlandse natuurkundige vertelt ons alles over deze zoektocht. Uiteraard is er volop mogelijkheid om vragen te stellen.
Avond
Na het bezoek aan het LHCb-experiment rijden we terug naar ons hotel. Na het diner volgt er in het hotel een lezing over het standaardmodel van de deeltjesfysica. Deze theorie beschrijft alle krachten en alle deeltjes die de natuurkunde kent. Hoe is deze theorie tot stand gekomen? En waarom denken natuurkundigen dat de theorie nog niet compleet is?
We sluiten de dag af met een borrel die u door New Scientist wordt aangeboden.
Dinsdag
Ochtend
Na het ontbijt vertrekken we per bus naar CERN. Deze ochtend bezoeken we het CERN-museum: de Science Gateway. Het museum weet ingewikkelde materie op een toegankelijke en interactieve manier te presenteren. Naast het museumbezoek is het mogelijk om souvenirs aan te schaffen in de CERN-shop.
Middag
Na een lunch (op eigen kosten) in de CERN-kantine wordt de dag vervolgd met een bezoek aan het ATLAS-experiment. Onder leiding van wetenschappers dalen we af naar de detector.Deze detector staat bekend als de plek waar het higgsdeeltje is gevonden: het deeltje dat alle materie van massa voorziet.
Avond
Na het diner volgt een college. Die kan bijvoorbeeld gaan over de theoretische voorspellingen voor de zoektocht naar nieuwe fysica buiten het standaardmodel. Ook ontdekt u hoe theoretici werken en hoe ze de voorspellingen doen voor de LHC-botsingen.
Woensdag
Ochtend
Deze ochtend brengen we een bezoek aan het magnetenlab, officieel de Large Magnet Facility. Dit is een ongekend belangrijke plek voor CERN: zonder de supergeleidende magneten zouden de deeltjesbotsingen in de Large Hadron Collider onmogelijk zijn. De magneten zorgen ervoor dat de deeltjes netjes de bocht om gaan. 1232 dipoolmagneten spelen hierbij de hoofdrol. Elk is 15 meter lang en weegt 35 ton.
Mogelijk kunnen we ook het CERN-data center bezoeken, waar een CERN-wetenschapper ons van tekst en uitleg voorziet.
Middag
We bezoeken het CMS-experiment. Met dit gigantische apparaat wordt een diversiteit aan onderzoek gedaan. CMS-wetenschappers bestuderen onder meer het higgsdeeltje, pluizen botsingen van zware ionen uit en zoeken naar nieuwe deeltjes waarvan het bestaan voorspeld is. Na een inleidend college dalen we in groepen af naar de detector.
Avond
Per bus gaan we terug naar het hotel, waar het diner plaatsvindt. Na het diner volgt opnieuw een lezing, bijvoorbeeld over de Italiaanse XENON-detector die speurt naar donkere materie.
Donderdag
Ochtend
Deze ochtend brengen we een bezoek aan het experiment ALICE, waar natuurkundigen het zogeheten quarkgluon-plasma bestuderen. Het vroege universum zat, kort na de oerknal, vol met deze hete deeltjessoep. ALICE-wetenschappers kijken hoe het quarkgluon-plasma uitzet en afkoelt, en hoe daarbij deeltjes ontstaan waar materie uit bestaat. CERN-natuurkundigen zullen ons meenemen achter de schermen bij dit experiment.
Middag
Als de tijd het toestaat, brengen we een kort bezoek aan het centrum van Geneve. In de loop van de middag kunt u de trein naar huis nemen, of brengen we u met een transfer naar de luchthaven, vanwaar vroeg op de avond de vlucht naar Amsterdam of Brussel vertrekt.
Colleges en rondleidingen
De rondleidingen en colleges worden waar mogelijk door Nederlandstalige onderzoekers van CERN gegeven. Het is echter mogelijk dat enkele programmaonderdelen in het Engels zijn.