Een krioelende massa van micro-organismen kruipt op dit moment door je lijf. Bacteriën, schimmels, en ga zo maar door – je draagt duizenden soorten microben met je mee. Als je ze allemaal bijeen kon vegen, wegen ‘jouw’ micro-organismen meer dan je brein. Ga je ze tellen, dan ontdek je dat je lijf tien keer zoveel microbencellen bevat als menselijke cellen.
En toch zijn we te schoon. Althans, dat vindt microbioloog Jonathan Eisen. In de bovenstaande TEDTalk herinnert hij ons eraan dat de ‘microbenwolk’ in en om ons lijf ook zijn goede kanten heeft. Als je al je microben doodt met antibiotica en overmatig zeepgebruik heb je bijvoorbeeld meer kans op auto-immuunziekten en zwaarlijvigheid.
‘Einstein liep als theoreticus vast op de nieuwe bevindingen’
Toen de Nederlandse natuurkundige Heike Kamerlingh Onnes iets geks ontdekte over supergeleiding, was dit onder veel fysici het gesprek van de dag. Maa ...
Sterker nog, je kunt je gezondheid bevorderen met andermans micro-organismen. Eisen geeft een kort overzicht van de mogelijkheden – van het drinken van poepthee tot uitwerpselen-transplantaties. Het klinkt erg onfris, maar Eisen plaatst die viezigheid moeiteloos in perspectief. Andermans microben kunnen zomaar de strijd aangaan met een infectieziekte die je zelf niet te boven zou komen.
Waar de gemiddelde mens gruwelt van bacteriën, is Eisen oprecht dol op die micro-indringers. Hij is dan ook de uitgelezen persoon om hun positieve kant te belichten. Dat levert een boeiend praatje op, waar je verrassende levenslessen uit kunt trekken. Kort gezegd: wees lief voor je microben. Ze zijn belangrijker dan je denkt.
Lees verder: