Kent u hem nog, de kweekburger die afgelopen augustus het levenslicht zag? Onderzoekers van de Universiteit van Maastricht hadden spiercellen van een koe geïsoleerd. Door de cellen te vermenigvuldigen, wisten ze een prachtig lapje spierweefsel te maken. Het reageerbuisvlees hadden ze vervolgens vermalen tot twee hamburgers. De eerste burger werd in London, onder het oog van de camera, geproefd.
De kweekburger was snel daarop wereldberoemd. Zonde dus, om de tweede hamburger zomaar op te eten. Daarom krijg de burger een plekje in Museum Boerhaave, te Leiden.
Bezoekers hoeven niet bang te zijn voor een schimmelige burger in de vitrinekast. De burger is netjes geplastineerd. Plastinatie is een conserveringstechniek die biologisch materiaal onbeperkt houdbaar maakt.
Word je van langzaam hardlopen ook fit?
Slow running, ofwel rustig joggen, is in opkomst. Goed nieuws: ook deze vorm van sporten zet zoden aan de dijk.
De burger van Boerhaave is slechts drie centimeter breed en hoogstens twee centimeter dik. Toch is het geen kleine aanwinst: de kweekvleesburger kost zo’n 250 duizend dollar per honderd gram.
De burger is vanaf maandag in het museum te bewonderen.
Lees ook:
- ‘Doe mij maar labvlees’, over de voordelen van de kweekburger.