Een flamingo heeft zijn duik in het meer niet overleefd. Bron: Nick Brandt
Een luguber plaatje: deze dode flamingo drijft over het spiegelende meer.
Bron: Nick Brandt
10-08 Verstenend meer
Een verkalkte zwaluw.
Bron: Nick Brandt

Versteende vogels kijken uit over een doodstil meer. Het lijkt een perfecte scene voor een horrorfilm – Hitchcock zou er jaloers op zijn. Toch komt dit griezelige plaatje niet uit het hoofd van een regisseur, maar ‘gewoon’ uit Tanzania.

In het noorden van dit Afrikaanse land ligt Lake Natron. De temperatuur van dit helse meer kan oplopen tot 60°C. Het water is rood gekleurd door bacteriën. De zuurgraad van het meer ligt tussen de pH 9 en 10,5, waardoor het water een sterkere base is dan darmsappen en bleekwater. Daarbij zit het meer vol natron (een mix van natriumwaterstofcarbonaat en natriumcarbonaat).  Natron staat bekend als het middel waarmee de oude Egyptenaren hun doden mummificeerden.

De ongelukkige vogels die in Lake Natron storten, wacht hetzelfde lot. Ze sterven en verkalken, waardoor ze in mummies veranderen.

Heersen zwermen killerdrones straks over het slagveld?
LEES OOK

Heersen zwermen killerdrones straks over het slagveld?

Een luchtruim gevuld door kunstmatig intelligente killerdrones, die autonoom bepalen wie blijft leven en wie zal sterven. Hoe waarschijnlijk is dat?

Fotograaf Nick Brandt bezocht het meer en legde de versteende dieren vast. ‘Niemand weet precies hoe de vogels sterven, maar het lijkt erop dat het spiegelende wateroppervlak ze verwart. Net zoals vogels tegen een heldere ruit aanvliegen, crashen deze dieren het meer in’, vertelde Brandt aan onze Britse collega’s.

Brandt verzamelde de natuurlijke mummies en liet ze poseren op stenen, takken en in het water. Het resultaat is zowel verbluffend als griezelig.

De volledige collectie van Brandts foto’s is te zien in de Hasted Kraeutler Gallery in New York.

Versteende vogels kijken uit over het meer. Links een duif, rechts een zeearend. Bron: Nick Brandt
Dode vogels bij Lake Natron. Links een duif, rechts een zeearend.
Bron: Nick Brandt

 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief.

Meer lezen: