Als je vlak voor een sollicitatiegesprek de houding van een kampioen aanneemt, heb je de baan al praktisch in je zak. Volgens sociaal-psycholoog Amy Cuddy kun je je zelfvertrouwen boosten met een krachtige lichaamshouding.
Lichaamshoudingen en wat ze uitstralen zitten instinctief diep bij ons ingebakken. Iemands houding geeft ons meteen een idee over de persoonlijkheid die daarbij hoort. Iemand die naar beneden kijkt en langs de muur sloft, maakt een heel andere indruk dan iemand die met brede schouders en geheven hoofd midden op het pad loopt.
Ook in het dierenrijk komen we dit tegen. Alfamannetjes stellen zich groot op en nemen ongegeneerd alle ruimte in die ze willen gebruiken. Onderdanige dieren houden zich klein en laag bij de grond. Lichaamshouding zegt werkelijk iets over de positie binnen een groep.
Socioloog over zelfmoordpreventie: ‘Probeer iemand met suïcidale gedachten uit het dal te helpen’
Socioloog Diana van Bergen en haar collega’s hebben een beurs van 9 ton gekregen voor een zelfmoordpreventieproject. ‘We weten dat er in de direct ...
Hormonen
Maar kunnen we dat principe ook omdraaien? Kun je je positie binnen de groep manipuleren met je lichaamshouding? Dat vroeg sociaal-psycholoog Amy Cuddy zich af. Over haar onderzoek hiernaar hield zij een Ted Talk. Inmiddels is dit met bijna 30 miljoen views de meest bekeken voordracht op de website.
[ted id=1569 lang=nl]
Met een sterke houding kom je over als iemand die zelfverzekerd is. Maar als je een krachtige houding aanneemt, kan je jezelf ook krachtiger en zelfverzekerder gaan voelen, zegt Cuddy.
Ze liet mensen dominante of juist onderdanige houdingen aannemen. Daarbij keek zij in het speeksel van de proefpersonen naar niveaus van testosteron en cortisol. De concentratie van deze hormonen geven respectievelijk aan hoe zelfverzekerd en stressgevoelig iemand is. Bij mensen die zich groot maakten steeg de hoeveelheid testosteron en nam de cortisol af. Bij mensen die zich klein maakten daalde de hoeveelheid testosteron en nam de cortisol toe.
Potlood
Met je lichaam heb je dus invloed op je geest. Dat toonde Fritz Stack in 1988 ook aan met een experiment waarbij proefpersonen moesten aangeven hoe grappig ze een afbeelding vonden. Een deel van de proefpersonen moest tijdens deze test een potlood tussen hun tanden klemmen. Op deze manier span je automatisch de lachspieren in je gezicht aan. Een ander deel van de proefpersonen hield het potlood tussen de lippen als een sigaret, waardoor de mond naar beneden trekt.
Het bleek dat de mensen met het potlood tussen de tanden de afbeelding leuker vonden dan de mensen met het potlood tussen de lippen. Als je iets grappig vindt moet je lachen, maar als je lacht, vind je dingen dus ook eerder grappig.
Winnaar
Cuddy geeft in haar TED Talk nog een tip om een sollicitatiegesprek mee in te gaan: ga vlak voor het gesprek naar de wc en ga twee minuten met je armen omhoog staan, alsof je een wedstrijd gewonnen hebt. Dat maakt de kans dat je aangenomen wordt groter dan wanneer je je laatste aantekeningen nog eens doorleest.
Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief.
Lees verder: