Mijn vorige blog was niet bedoeld voor gevoelige zielen. Het is namelijk best onsmakelijk om te zien hoe een mug het weefsel van een gedrogeerde muis doorboort om zijn bloed op te zuigen. Nou heb ik slecht nieuws: voor wie die beelden liever oversloeg, is waarschijnlijk ook deze aflevering van Gespot! ongeschikt.
We gaan namelijk de binnenkant van een haaienmaag bekijken.
Mondscan kan tongkankerpatiënten met een spraakstoornis helpen
Met een volgsysteem van tong, lippen en kaak, legt taalwetenschapper Thomas Tienkamp de basis om mensen met spraakstoornissen beter te laten spreken.
Net als de martelende mug is dat is niet alleen onsmakelijk, maar ook verrassend interessant. De haai in kwestie is een makreelhaai (Lamniformes, of simpelweg ‘mako’). Het vrouwtje woog een bescheiden zeshonderd kilogram en was 3,6 meter lang, toen vissers haar vlakbij de kust van Californië uit het water haalden.
Ze stief in ieder geval niet hongerig. In haar maag troffen onderzoekers van de National Oceanic and Atmospheric Administration een complete zeeleeuw aan. In de video zie je biologe Antonella Preti de haaienmaag letterlijk op zijn kop draaien om de inhoud te bestuderen.
Waarom zou je in hemelsnaam de voedselresten uit een maag van een haai willen peuteren? Om het antwoord te vinden op de vraag: ‘wie eet wie?’, zegt Preti. Dat heeft zo zijn toepassingen in de visserij, maar het helpt vooral de wetenschap een stapje vooruit.
Daarmee heeft Preti de spotlight van deze blog meteen verdiend. Want wie rottende zeeleeuwen uit dode haaien trekt in het belang van de wetenschap, is in mijn ogen sowieso een held.