Astronauten hebben dan misschien de gaafste baan ter wereld (en daarbuiten), hun werk heeft ook nadelen. Ze kunnen nooit aan een drankje nippen zoals wij aardlingen dat doen. Hun koffie, sapjes en water komt uit onhandige plastic zakjes. Een kickstarter-organisatie wil daar nu verandering inbrengen. Maak kennis met het Zero Gravity Cocktail Project.

Bron: Zero Gravity Cocktail Project
Bron: Zero Gravity Cocktail Project

De kickstarter-organisatie wil een glas ontwikkelen dat je ook bij gewichtloosheid kan gebruiken. Het probleem met de gebruikelijke, open glazen is dat de vloeistof eruit zweeft als aaneenplakkende ‘blobs’. Dit is te voorkomen door het glas niet open te maken, maar uit te rusten met een netwerk van smalle kanalen. Het water plakt dan aan de wanden van de kanalen en stijgt minder snel op. Als iemand aan het glas nipt, zuigt hij of zij het water zonder te knoeien naar binnen. Het grote voordeel van het glas is dat de astronauten hun drankje kunnen ruiken terwijl ze drinken.

Koffie en cocktails

Een lekker bakje koffie is in zero gravity een lekker zakje koffie. Bron: Argotec/Lavazza
Een lekker bakje koffie is in zero gravity momenteel nog een lekker zakje koffie.
Bron: Argotec/Lavazza

Mocht het project succesvol zijn, zal vooral astronaut Don Pettit daar blij mij zijn. Hij ontwikkelde eerder in het ISS een koffiekopje zonder rietje. Het Zero Gravity Cocktail Project hoopt daarnaast ook ruimtetoeristen van dienst te zijn: dankzij het mooie design kunnen zij een cocktail nippen uit een stijlvol glas terwijl ze van hun ruimtevlucht genieten.

'Als maaltijdbezorger heb je je te voegen naar de algoritmes'
LEES OOK

'Als maaltijdbezorger heb je je te voegen naar de algoritmes'

Arbeidsrechtspecialiste Jana Retkowsky onderzocht het werk van maaltijdbezorgers. 'Door het algoritme worden ze als robots.'

Kickstarter

Om het glas te ontwikkelen is 30.000 dollar (zo’n 27.000 euro) nodig. Dat geld hoopt de organisatie op te halen met een kickstarterproject.

Lees ook: