Weekendeditie #2016/18 - 2016

Het ware verhaal achter Dolly, het gekloonde schaap

Wat begon als een zijspoor, resulteerde in een doorbraak waarover de wereld maar niet raakte uitgesproken: de geboorte van schaap Dolly, deze zomer precies twintig jaar geleden. Projectleider Ian Wilmut vertelt over de jarenlange zoektocht, serendipiteit en scheve gezichten.

Dit klinkt misschien vreemd, maar toen Dolly werd geboren, was ik aan het tuinieren. Het was juli 1996 en we wisten dat dit lam, als ze het overleefde, het eerste dier zou zijn dat was gekloond uit een volwassen cel. Ik had bepaald dat niemand bij de geboorte aanwezig mocht zijn, behalve als je er echt iets te zoeken had. Ik maakte voor mezelf geen uitzondering.

Mijn collega Keith Campbell, die een onmisbare rol speelde, was op vakantie. Direct na zijn terugkomst gingen we met z’n allen uit eten. Het mediacircus kwam pas veel later – in februari van het volgende jaar, toen ons artikel werd gepubliceerd.

Je zou verwachten dat het twintig jaar na dato een koud kunstje moet zijn om het verhaal gestructureerd na te vertellen. Maar er lopen verschillende verhaallijnen door elkaar. Dolly veranderde een fundamenteel aspect van ons begrip van embryonale ontwikkeling. Toch is het niet zo dat haar geboorte een duidelijke scheidslijn vormde tussen een periode ervoor en een periode erna.

Frostie

Nooit meer een artikel missen?

Neem dan nu een abonnement op New Scientist weekend!

  • Elk weekend 3 diepgravende longreads en exclusieve rubrieken
  • De verhalen uit de weekend editie verschijnen niet in de papieren New Scientist
Neem een abonnement Login om verder te lezen

Over de auteur

Ian Wilmut