Weekendeditie #12 - 2015

Quantumcryptografie maakt codes volledig onkraakbaar

Principes uit de quantummechanica zorgen voor een revolutie in de cryptografie. Een volmaakt veilige codeersleutel lijkt slechts een kwestie van tijd.

De Romeinen hadden een gezegde voor een betrouwbaar persoon: ‘Je kunt op hem vertrouwen in het donker.’ Maar zoals Julius Caesar ondervond toen zijn intimi hem met messteken om het leven brachten, is het soms beter om helemaal niemand te vertrouwen. De geschiedenis staat bol van verhalen van beschaamd vertrouwen. Bezoekers van AshleyMadison.com, een datingsite voor gehuwde mannen en vrouwen, kunnen daar sinds deze zomer, toen hackers hun gegevens openbaar maakten, over meepraten. Hun echtgenoten ook.

Een oplossing is in de maak. Nog even en vertrouwen is een overbodig concept geworden. De ontwikkeling die dat mogelijk lijkt te gaan maken wordt ‘apparaatonafhankelijke quantumcryptografie’ genoemd. Wanneer dat cryptografische protocol in gebruik wordt genomen, kun je met een gerust hart berichten versturen, zelfs wanneer je beveiligingssysteem afkomstig is van je grootste vijand. ‘Je kunt er straks honderd procent zeker van zijn dat niemand bij je gegevens kan’, zegt natuurkundige Artur Ekert van de universiteit van Oxford. Ekert kan het weten, want zijn innovaties stonden aan de wieg van het nieuwe codeerprotocol.

Die volmaakt veilige toekomst kan niet snel genoeg beginnen. De huidige versleutelingssystemen verkeren in kritieke staat. De veiligheid van al onze online aankopen, geldtransacties en persoonlijke gegevens vallen of staan met de onbewezen aanname dat bepaalde wiskundige operaties onuitvoerbaar zijn. Het bekendste coderingssysteem van dit moment, RSA, beveiligt data met een codeersleutel die is opgebouwd uit twee gigantische priemgetallen. Die twee getallen blijven geheim, maar hun product – een getal bestaande uit duizenden binaire getallen – is voor iedereen toegankelijk. Iedereen kan met die publieke sleutel data vergrendelen, maar alleen personen met kennis van de twee originele priemgetallen kunnen hem ontcijferen. Het RSA-systeem werkt omdat voor buitenstaanders de twee startgetallen niet of nauwelijks zijn te achterhalen. De enige methoden om die getallen te achterhalen, zoals het afgaan van alle mogelijke combinaties, duren een eeuwigheid.

Nooit meer een artikel missen?

Neem dan nu een abonnement op New Scientist weekend!

  • Elk weekend 3 diepgravende longreads en exclusieve rubrieken
  • De verhalen uit de weekend editie verschijnen niet in de papieren New Scientist
Neem een abonnement Login om verder te lezen

Over de auteur

Michael Brooks