Weekendeditie #2016/11 - 2016

Dit is hoe wetenschappers een nieuwe plasticrevolutie gaan veroorzaken

Een nieuwe generatie plastics heeft alles in zich om opnieuw een materiële revolutie te ontketenen. De inspiratiebronnen voor deze bijzondere nieuwe kunststoffen zijn twee oeroude natuurproducten: eiwitten en DNA.

Het spul is tegenwoordig zo wijdverbreid dat we er nauwelijks nog aandacht aan schenken. We gebruiken het om voedsel te verpakken, om er speelgoed mee te maken, om auto’s te bouwen. Zelfs onze contactlenzen en glazen zijn ervan gemaakt – voor zover je nog van glas kunt spreken, althans. Plastics, want daar hebben we het over, zijn zo veelzijdig in vorm en functie dat ze in zekere zin zelfs vorm hebben gegeven aan de twintigste eeuw.

Maar wat maar weinig mensen beseffen is dat wanneer het gaat om de productie van plastics, we eigenlijk nog maar amateurs zijn. We produceren dan wel plastics in allerlei soorten en maten, maar dat is kinderspel vergeleken met de rijke schakering van een vergelijkbaar soort materie die wordt geproduceerd door machines die zich recht onder onze neus bevinden. In ons lichaam, om precies te zijn. Als we net zo goed zouden kunnen worden in het produceren van materialen als de natuur, een vaardigheid die onderzoekers nu onder de vingers proberen te krijgen, dan ligt de weg open voor de productie van een heel ander soort materialen, materialen die wel eens de volgende eeuw vorm zouden kunnen geven.

Nooit meer een artikel missen?

Neem dan nu een abonnement op New Scientist weekend!

  • Elk weekend 3 diepgravende longreads en exclusieve rubrieken
  • De verhalen uit de weekend editie verschijnen niet in de papieren New Scientist
Neem een abonnement Login om verder te lezen

Over de auteur

James Urquhart