Binnen een halve eeuw bekijken we de wereld door onze Google-bril, besturen robots onze auto’s en halen we uit onze 3D-printer een biefstuk waarvoor geen koe is gestorven. Of ziet de toekomst er heel anders uit? Misschien staat Nederland wel voor een groot deel onder water en is de wereld aan het bijkomen van de eerste en tevens laatste kernoorlog.

Survivalgids voor de toekomstIn Survivalgids voor de toekomst beschrijft Volkskrant-wetenschapsjournalist Martijn van Calmthout allerlei toekomstbeelden, gebaseerd op recente wetenschappelijke publicaties. Hij behandelt in zo’n zestig losse stukjes van enkele pagina’s uiteenlopende onderwerpen, van seks met robots tot het einde van het heelal. Ook komen veel geijkte visioenen langs, zoals kernfusie, het genenpaspoort en de missie naar Mars.
De stukjes hebben duidelijk een journalistieke insteek. Van Calmthout beschouwt bij elk onderwerp eerst de huidige stand van zaken en presenteert vervolgens verschillende wetenschappelijke theorieën over de toekomst. Dat levert enkele verrassende inzichten op. Algen die brandstof produceren kunnen bijvoorbeeld een tekort aan koolstofdioxide veroorzaken, terwijl momenteel het overschot aan die stof juist bekend staat als een van de grootste toekomstproblemen. Daarnaast helpt de schrijver enkele hardnekkige mythes de wereld uit. Mensen worden niet steeds langer en roodharigen zullen echt niet binnen afzienbare tijd uitsterven.
Op gewaagde voorspellingen of bangmakerij kun je Van Calmthout niet betrappen. Meestal is zijn slotsom dat het allemaal wel mee zal vallen met de veranderingen, hoe jammer dat ook is voor de liefhebbers van vliegende auto’s. Door die nuchtere benadering mist Survivalgids voor de toekomst een beetje spanning. Wel lees je een interessante en gevarieerde opsomming van wetenschappelijk onderbouwde toekomstdromen, afgewisseld door een enkele nachtmerrie.