Hele kleine oerknal

De oerknal is hot. Dat blijkt wel uit de media-aandacht die afgelopen voorjaar ontstond toen een van de belangrijkste pijlers onder de oerknaltheorie werd bevestigd met de telescoop BICEP2.

Onderzoekers hadden met de telescoop bewijs gevonden voor een theorie die stelt dat het universum kort na haar ontstaan een periode van extreem heftige uitdijing meemaakte. oerknal_omslag

Met een andere telescoop willen sterrenkundigen dat resultaat zo snel mogelijk bevestigen, zodat de ontdekking wetenschappelijk gezien steviger in z’n schoenen staat. Die race naar bevestiging maakt duidelijk dat de oerknaltheorie flink in de schijnwerpers staat.

Wetenschapsjournalist Govert Schilling haakt daarop in, en schreef razendsnel na de BICEP2-metingen het broekzakboekje Oerknal. Het is een ABC van alle belangrijke termen rond de oerknal. Zo staat de D voor donkere energie, de B voor BICEP2, de I voor inflatie en de O natuurlijk voor oerknal.

In elk hoofdstukje schetst Schilling kort maar krachtig wat zo’n term precies inhoudt. Het geheel ontbeert door die opzet alleen wel een strakke lijn, wat Oerknal geen ideaal boek maakt om in één keer uit te lezen. De kraakheldere teksten bieden de geïnteresseerde kosmologie-leek echter wel voor een zacht prijsje een heel mooie introductie in het vakgebied.

Over de auteur

George van Hal

George van Hal is wetenschapsredacteur bij de Volkskrant en was tot september 2018 coördinerend redacteur bij New Scientist. George studeerde sterrenkunde, is zelfverklaard sciencefiction- en filmfanaat, en schreef daarover het boek Robots, aliens en popcorn. George zit op Google+ en Twitter. Meer informatie over George en zijn artikelen is te vinden op zijn website.Plaats een reactie